Umjetnosti u zajednici

U sklopu projekta „Umjetnost u zajednici: redefiniranje nasljeđa grupe ‘Zemlja’“ vizualni umjetnici Luka Hrgović i Duje Medić u suradnji sa studenticama Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu Martinom Molnar i Mare Nole te djelatnicima Muzeja grada Koprivnice u petak (14. veljače) vodit će edukativne radionice za djecu iz srednje i osnovne škole u Koprivnici i Hlebinama.

Projekt „Umjetnost u zajednici: redefiniranje nasljeđa grupe ‘Zemlja’“ zasniva se na razmjeni iskustava, reciprocitetnoj suradnji umjetnika i radu unutar lokalne zajednice te istraživačkom radu studenata (etnografija i terenski poligon). Projekt pod vodstvom Maje Flajsig i Josipa Zankija preispituje jednu od najznačajnijih točaka hrvatske povijesti umjetnosti, a to je nasljeđe grupe Zemlja i Krste Hegedušića u kontekstu suvremene umjetničke prakse. Odvija se u suradnji s Odsjekom za etnologiju i kulturnu antropologiju, Akademijom likovnih umjetnosti i Hrvatskim društvom likovnih umjetnika, a uz podršku Muzeja grada Koprivnice. Cilj projekta je kreirati skicu za ogledne razvoj hrvatske suvremene umjetnosti u nacionalnom i međunarodnom kontekstu, koji bi izbjegli samo-izolaciju nacionalnog okvira, ali i formatiranje u okvire posttranzicije, politike sjećanja i divljeg tla. Sastavni dio projekta čine radionice i zajednički participativni projekti studenata, umjetnika i lokalnog stanovništva. Organizator projekta je Hrvatsko društvo likovnih umjetnika u suradnji s Akademijom likovnih umjetnosti i Filozofskim fakultetom  Sveučilišta u Zagrebu. Projekt podržava Europska komisija, Ministarstvo kulture, Grad Zadar i Turist Hotel.

U okviru projekta od 12. do 16. veljače 2020. započinje istraživački dio projekta. Studenti/ice Akademije likovnih umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu: Jelena Bogdanić, Klara Burić i Dorian Pacak kreirat će zajedničke participativne radove s lokalnim naivnim umjetnicima u Hlebinama i Koprivnici pod vodstvom mentora Sebastijana Dračića. Njihov rad istraživački će popratiti studenti/ice etnologije i kulturnu antropologiju Filozofskog Fakulteta Sveučilišta u Zagrebu Lea Biličić, Josip Čekolj i Damjan Roce pod vodstvom mentorice Nevene Škrbić Alempijević.

DUJE MEDIĆ – Radionica horror vacui crteža
9:00 sati // Galerija Mijo Kovačić, djeca iz DV-a Tratinčica, skupina Smartiesi
13,15 sati // Galerija naivne umjetnosti, Hlebine, učenici PŠ Josipa Generalića u Hlebinama
Što znači strah od praznog prostora istražujemo ugljenom i pastelama na velikom zajedničkom crtežu.
DUJE MEDIĆ rođen je 28. ožujka 1986. godine u Makarskoj. Diplomirao je 2010. godine na grafičkom odsjeku Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu u klasi prof. Nevenke Arbanas. Član je HDLU-a, HULU-a, HULULK-a i HZSU-a. Živi i radi u Zagrebu.

LUKA HRGOVIĆ – Slice of Life // projekcija + radionica
14,15 sati // Galerija Mijo Kovačić, učenici Gimnazije „Fran Galović“, Koprivnica
Pridružite se projekciji znanstveno fantastičnog, kratkometražnog igranog filma „Slice of Life“ u režiji Luke Hrgovića i Dine Juliusa. Film je u nastajao nekoliko godina i predstavlja hommage filmovima zlatnog razdoblja Sci-Fi kinematografije 80-ih godina prošlog stoljeća. Svi efekti su izvedeni na „old school“ način poput onih u legendarnim filmovima: Alien, Star Wars te posebice Blade Runner koji je glavna inspiracija za nastanak Slice of Lifea. U filmu nema kompjutorski generiranih efekata i 3D animacije već su svi vizualni efekti izvedeni pomoću minijatura i back projekcija. U filmu su korišteni različiti artefakti, poput maketa i „matte paintinga“. Matte painting je jedna od najstarijih filmskih vizualnih tehnika korištena od samih početaka kinematografije. Najčešće je slikana uljanom bojom na staklu i prikazuje velike krajolike i setove koje nije bilo praktično/isplativo izgraditi u filmskom studiju. Za izradu maketa je većinskim dijelom zaslužan Luka Hrgović uz pomoć Sandrina Požežanca, dok je „matte paintinge“ naslikao Stipan Tadić. Predstavljeni dijelovi arhitekture i vozila nas uvode u kreativan, mračan, distopijski svijet Slice of Lifea, dok matte slike pojačavaju sam dojam i doslovno nas uvlače u taj svijet. Postani dio tog svijeta i nauči više o samom nastanku filma, ali i o načinu nastanka minijaturnog grada i sudjeluj u izradi makete iz filma!
LUKA HRGOVIĆ rođen je 1986. u Zagrebu. Nakon završene Škole primijenjene umjetnosti i dizajna upisuje Akademiju likovnih umjetnosti u Zagrebu, Odsjek animiranog filma i novih medija. Diplomirao je 2011. godine. Aktivno se bavi režijom, vizualnim efektima i postprodukcijom na reklamama, glazbenim spotovima i filmovima. Dobitnik je Rektorove nagrade za dugometražni film „Etida“. Sa svojim posljednjim uratkom, kratkometražnim znanstveno fantastičnim filmom „Slice Of Life“ osvojio je nekoliko nagrada na prestižnim internacionalnim filmskim festivalima. Član je Hrvatskog zavoda samostalnih umjetnika (HZSU) i Hrvatskog društva likovnih umjetnika (HDLU). U slobodno vrijeme amaterski se bavi drvodjelstvom u svojoj garaži na obroncima Zagreba.

Navedeni programi otvoreni su za javnost i slobodni ste se pridružiti u bilo kojem od navedenih termina.

Bookmark the permalink.

Comments are closed.