Figurica životinje

Naslov: Figurica životinje, ježa (?)
Materijal/tehnika: keramika / ručna izrada
Dimenzije (mm): v. 25; š. 35, deb. 7
Opis: Figurica ovalna oblika s pet trokutastih istaka različitih veličina i kružnom rupom
Lokalitet: Koprivnička Rijeka – Rudina
Datacija: 2300. – 2050. g. pr. Kr.
Zbirka: Zbirka pretpovijesti
Inventarna oznaka: MGK 2621

U ovotjednoj rubrici Predmet tjedna predstavljamo još jedan arheološki predmet za koji se pretpostavlja da je  vezan uz religioznost i duhovnost, tj. njihovo poimanje, a sve u znaku priprema stalnog postava sakralnosti u podrumu Muzeja, u sklopu projekta reVITAlize. Radi se o keramičkoj figurici životinje za koju se pretpostavlja da predstavlja ježa. Figurica je ovalna oblika, ima pet trokutastih istaka, od kojih se jedan povezuje s njuškom, a četiri s bodljama, te rupu u sredini, koja se interpretira kao oko. Radi se o predmetu koji je pronađen unutar Jame 12 na lokalitetu Koprivnička Rijeka – Rudina i smješta se u vrijeme ranog brončanog doba. Lokalitet je determiniran kao naselje Vinkovačke kulture.

Iako se radi o rijetkom tipu nalaza, on na ovom lokalitetu nije usamljen. Osim unutar spomenute Jame 12, u kojoj je „jež“ jedini ovakav nalaz, nalazi više različitih životinja (svinje, govedo, jelen) i figurica (rogolike, falusoidne) pronađeni su u Jamama 3 i 10 te ognjištu 10. Uz ove nalaze keramičkih predmeta vezanih uz prikaze životinja i plodnost valja spomenuti i nalaz izumrlog goveda, nedavno također obrađenog u rubrici Predmet tjedna, koje se nalazilo unutar Jame 7, koja je bila obložena kružno posloženim kamenjem. Sama jama je interpretirana kao duhovni, tj. religiozni prostor.

No, kako je predmet koji predstavljamo vezan uz duhovnost? Ukoliko pratimo interpretaciju u tome smjeru krećemo od činjenice da je populacija bila povezana sa životinjama koje je uzgajala. One su im bile izvor života pa je stoga i moguće zaključiti i pretpostaviti kako su s njima bili usko povezani. Iz navedenog razloga jedna interpretacija može ići u smjeru da je populacija s Rudine stvarala prikaze  raznih životinja u glini kako bi zahvalili nekom uzvišenom biću ili prirodi na blagodatima koje im same životinje pružaju. Ili su i sama božanstva u njihovom poimanju religioznosti imala mogućnost preuzimanja životinjskih oblika.

No, interpretacija ne mora ići u tom smjeru. Što ako predmet nema veze s religioznošću? Što ako se samo radi o maloj igrački s kojom se igralo neko dijete. Što ako su svi drugi životinjski likovi također igračke? Što ako to uopće nije jež? E, pa, na ta pitanja ponekad ni sami arheolozi ne mogu dati definitivan odgovor. No, ukoliko imate svoj prijedlog i interpretaciju drage ćemo Vas volje saslušati. Prva Vam je prilika još danas, no ako trebate vremena za razmisliti posjetite nas u sklopu Dana otvorenih vrata, 21.5.2021. godine u sklopu obilježavanja Međunarodnog dana muzeja 2021. Veselimo se Vašem dolasku!

Comments are closed.