Predstavljanje 50 godina Galerije naivne umjetnosti u MSU

U utorak, 12. ožujka 2019. godine od 18 do 20 sati u Muzeju suvremene umjetnosti u Zagrebu održat će se promocija dokumentarnog filma nastalog uz 50. obljetnicu djelovanja Galerije naivne umjetnosti u Hlebinama, publikacije „Putevima Hlebinske škole“, demonstracija slikanja u maniri Hlebinske škole te kulturna baština i turistička ponuda Podravine.

U dvorani Gorgona s početkom u 18 sati prikazat će se dokumentarni film „50 GNUH“ nastao u suradnji Muzeja grada Koprivnice i Nexus produkcije iz Koprivnice. Tijekom 2018. godine bilježena su sva događanja kojima se obilježavalo 50 godina djelovanja Galerije u Hlebinama te se ista predstavljaju u formi polusatnog dokumentarca. Osim izložbenih projekata (među kojima se ističe gostovanje Zbirke naivne umjetnosti i Podravkine sobe pijetlova u Kneževoj palači u Zadru), film bilježi i pedagoško-edukativne aktivnosti (dječji ljetni kamp KUL Hlebine), prvi program rezidencijalnog boravka suvremenih umjetnika u Hlebinama (HINT #1: Stipan Tadić), sa završnim osvrtom na novootvorenu Galeriju Mijo Kovačić – kao mjesta kojim se odaje zahvala i počast velikom majstoru naivne umjetnosti Miji Kovačiću, ali i stvara žarišna turistička točka u samom centru Koprivnice. Velik dio filma posvećen je upravo dvodnevnom obilježavanju jubileja (11. i 12. svibnja 2018. godine) kojem je prisustvovala ministrica kulture Republike Hrvatske Nina Obuljen Koržinek, sa zanimljivim osvrtima stručnjaka (Vladimir Crnković, Marijan Špoljar, Božica Jelušić) na dosadašnje djelovanje te viziju budućeg razvoja Galerije naivne umjetnosti te naive uopće. Uz okrugli stol o navedenoj tematici te izložbu djela Ivana i Josipa Generalića iz privatne zbirke Gorana Generalića, u čast obljetnici predstavljena je i monografija „Putevima Hlebinske škole“ autorice Helene Kušenić.

Predstavljanje navedene publikacije uslijedit će od 19 sati. „Putevima Hlebinske škole“ prva je dvojezična turistički orijentirana publikacija vezana uz naivu Podravine i šire. Publikacija obuhvaća velikane naive od prve do treće generacije Hlebinske škole te današnje nastavljače tradicije, s kraćim osvrtom na autore čije je stvaralaštvo na razmeđi Hlebinske škole i autsajderske umjetnosti. Izbor autora temelji se na onima koji su zastupljeni u Zbirci naivne umjetnosti Muzeja grada Koprivnice, uz nekolicinu obližnjih (privatnih) zbirki i Galerija – Zbirka Gorana Generalića, Galerija Josip Generalić u Hlebinama, Galerija Ivan Večenaj u Goli te Galerija Ivan Lacković Croata u Batinskama. Publikaciju će predstaviti Robert Čimin (ravnatelj Muzeja grada Koprivnice) Helena Kušenić (autorica publikacije) i Kristina Sočev (pomoćnica direktora TZ Koprivničko-križevačke županije).

Predstavljanju će se pridružiti slikar Ivan Andrašić koji će zainteresiranima predstaviti proces nastanka slike uljem na staklu. Ivan Andrašić rođen je 1959. godine u Molvama, gdje je pohađao osnovnu školu, dok je gimnaziju završio u Ðurđevcu. Diplomirao je 1983. godine na Odsjeku za pedagogiju Filozofskog fakulteta u Zagrebu. U Koprivnici živi i djeluje od 1988. 1980-ih i 1990-ih godina izradio je nekoliko grafičkih mapa te djelovao kao ilustrator knjiga i zbirki pjesama podravskih autora. U maniri naivne umjetnosti počinje slikati vrlo rano. Iako u motivima i slikarskoj podlozi poštuje tradiciju, od 1980-ih godina Andrašić polako oblikuje prepoznatljiv, vlastiti slikarski izričaj. Narativnost se ukida, važne postaju samo vizualne impresije svega što osjetila mogu percipirati. Na tragu impresionista odlučuje se za slikanje krajolika, pridajući posebnu pažnju svjetlosnim efektima.

Pored toga, istovremeno će se predstaviti kulturna baština i turistička ponuda Podravine i to od strane Turističke zajednice Koprivničko-križevačke županije, Turističke zajednice područja Središnja Podravina, Općine Hlebine, Galerije Josip Generalić, Udruge Stari zanati, Udruge hlebinskih slikara i kipara naive i dr. Bit će to prilika za razgovor s predstavnicima turističkih i putničkih agencija sa zagrebačkog područja, u suradnji s Turističkom zajednicom Grada Zagreba, sa ciljem pridobivanja novih posjetitelja u Hlebinama.

Bookmark the permalink.

Comments are closed.