Predstavljanje publikacije Umjetnost u zajednici

Krajem tjedna završava izložba u sklopu projekta Umjetnost u zajednici: redefiniranje nasljeđa grupe Zemlja koji se provodio od 2019. godine. Projekt se odvijao u suradnji s Odsjekom za etnologiju i kulturnu antropologiju, Akademijom likovnih umjetnosti i Hrvatskim društvom likovnih umjetnika, uz podršku Muzeja grada Koprivnice, a preispitivao je nasljeđe grupe Zemlja i Krste Hegedušića u suvremenom kontekstu. Osim izložbom projekt je rezultirao i popratnom publikacijom koja pojašnjava ciljeve i tijek razvoja projekta kroz nekoliko faza. Predstavljanje publikacije održat će se u petak (26. 2.2021.) u Galeriji naivne umjetnosti u Hlebinama s početkom u 14 sati. S obzirom na trenutnu epidemiološku situaciju promocija će se moći pratiti uživo i putem online aplikacije Zoom te live streama na društvenim mrežama. Publikaciju će predstaviti Josip Zanki i Maja Flajsig kao voditelji projekta, profesori-mentori Sebastijan Dračić i Nevena Škrbić Alempijević te Helena Kušenić.

Namjera projekta bila je preispitati jednu od najvažnijih točaka hrvatske povijesti umjetnosti – grupu Zemlja te Krstu Hegedušića i postulate zemljaškog manifesta koji su utjecali i na formiranje Hlebinske škole, odnosno naivne umjetnosti. Namjera projekta je promatrati nasljeđe Zemlje u suvremenom kontekstu i danas aktualnom trenutku. Projekt se temeljio na razmjeni iskustava, participativnoj suradnji umjetnika i istraživača te radu unutar lokalne zajednice i etnografskom poligonu Studenti Akademije likovnih umjetnosti i Odsjeka za etnologiju i kulturnu antropologiju upareni su s danas aktivnim autorima iz Hlebina i Koprivnice pa su istraživačke parove činili Ivan Andrašić, Jelena Bogdanić i Damjan Roce; Zvonko Sigetić, Dorian Pacak i Josip Čekolj i Dražen Tetec, Klara Burić i Lea Biličić. Svaki „umjetnički par producirao je zajednički rad predstavljen na izložbi, praćen etnološkim zapažanjima istraživačkog procesa zabilježenog kroz tekstove u publikaciji. Bojan Mrđenović i Luka Hrgović (u suradnji s Dujom Medićem) svoj su izričaj pronašli u mediju videa i filma kroz dokumentiranje života i rada Bare Mustafe, najstarije hlebinske kiparice te kroz video humoresku koja elemente tradicijske kulture (zdravice) predstavlja u suvremenom kontekstu. Drugi dio istraživanja proveden je na Velebitu pri čemu je velebitski prostor promatran kao oživotvorenje utopijske vizije Hlebinske škole o zemaljskom raju (što naivno slikarstvo traži u sjećanju na podravsko selo s početka 20. st.) što je problematizirano kroz radionice drvoreza pod vodstvom Maje Rožman koje su rezultirale grafičkim listovima u izvedbi Josipa Zankija, Maje Rožman, Jelene Bogdanić, Doriana Pacaka, Luke Tomića. Land art intervencije pod vodstvom Marka Cullena zasnovane su na ideji svjetla i prirodnih materijala na raznim lokacijama NP-a, a sve je zaokruženo zajedničkim participativnim radom s temom ekvinocija kao posljednje žetve u godini koja je bitno razdoblje za seljake i naivne umjetnike.

Podsjetimo da je projekt uključivao i organizaciju Stručnog skupa održanog u lipnju 2020. godine u Zagrebu (uz radionicu slikanja na staklu pod vodstvom Zlatka Kolareka) te izložbu u Galeriji Karas. Ovog petka saznajte više o konceptu i rezultatima projekta, a izložbu posjetite do nedjelje (27. 2.2021.) u Galeriji naivne umjetnosti u Hlebinama.

Bookmark the permalink.

Comments are closed.