Predstavljen Kulturni vodič Koprivnice

U petak, 26. srpnja 2019. godine u Galeriji Mijo Kovačić predstavljena je knjižica “Kulturni vodič Koprivnice” u sklopu Biblioteke Podravskog zbornika: knjiga br. 45. Knjižica je namijenjena educiranju zajednice o baštinskim vrijednostima našega grada, a ostvarena je u suradnji s Gradom Koprivnica i Turističkom zajednicom grada Koprivnice. Više o namjeri i sadržaju možete pročitati u proslovu ravnatelja Roberta Čimina…

Dragi čitatelju,
pred tobom je nova publikacija Muzeja grada Koprivnice u Biblioteci Podravskog zbornika nastala kao pomoćno sredstvo edukacije naših sugrađana i vanjskih korisnika – kako malih tako i velikih – o kulturnoj baštini Koprivnice. Knjižica je to koja će se s lakoćom koristiti, čitati u zadržanom dahu i iskreno vjerujem biti široj zajednici ona polazišna točka u (pre)poznavanju Koprivnice nekad i danas.
Razgovarajući s djelatnicima u prosvjetnom sektoru te analizom potreba i pitanja učenika predstavljamo one kulturno-povijesne vrijednosti podravske metropole koje ju u prvom redu predstavljaju svojim identitetom u prostoru i to fizičkom pojavom ili pak određenim imenom. Tako će se u njemu pronaći trgovi, palače, sakralni objekti i druga nepokretna kulturna dobra upotpunjena znamenitim povijesnim osobama po kojima različiti dijelovi grada ponosno nose svoja nazivlja. Struktura i forma postavljeni su u finoj ravnoteži kojom se željelo pristupačnim i jednostavnim jezikom pružiti osnovne informacije o pojedinoj temi, a pri tom je izbjegnuta svaka namjera da knjižica ode u detaljnu analizu. Ovo je tek polazište za ozbiljnije istraživanje, ali dovoljno za osnovno predznanje povijesnog razvoja i baštinske ostavštine našega grada što do sada u takvom obliku nije postojalo.

Jednogodišnji projekt dovršen je kohezijom muzejskih stručnjaka pa mi se čini kako ih nije naodmet ponaosob navesti jer su uistinu doprinijeli njegovu dovršetku. Arheolog Ivan Valent obuhvatio je arheološku baštinu koristeći saznanja kojima se trenutno raspolaže, a prikupljena su provedenim istražnim radovima na lokalitetima u užoj povijesnoj gradskoj jezgri: renesansna tvrđava, Franjevački samostan Sv. Antuna Padovanskog, Sv. Nikola i drvena cesta na prostoru današnje Ulice Đure Estera. Povjesničar Dražen Ernečić iznio je kratku povijest Koprivnice te obuhvatio znamenite stanovnike Koprivnice po kojima danas zovemo ulice, trgove i javne objekte ili ustanove: Đuro Ester, Antun Nemčić Gostovinski, Vinko Vošicki, Vladimir Malančec… Slijede tri povjesničarke umjetnosti: Maša Zamljačanec dodala je nekolicinu znamenitih Koprivničanaca te predstavila dio svjetovnih palača nastalih tijekom 19. i u prvoj polovini 20. stoljeća i zgradu željezničkog kolodvora; Draženka Jalšić Ernečić obuhvatila je također dio gradskih palača te opisala nastanak i razvoj gradskih grobalja; a Helena Kušenić osvrnula se na gradsku sakralnu arhitekturu (crkve, kapele).
Teme su popraćene odgovarajućim slikovnim prilozima, a kako bi sve zajedno bilo dodatno osuvremenjeno i pristupačnije čitatelju muzejskom timu priključen je Darko Markić, akademski slikar i nastavnik likovne kulture, koji je iznimnom likovnom poetikom izradio velik broj ilustracija gradskih prostora i objekata. Ujedno, konačan izgled knjižice bio je u rukama Saše Bogadija koji je unio dodatni ton mladenačke razigranosti u grafičkom oblikovanju. Ujednačavanje s regulama hrvatskog standardnog jezika prepušteno je domaćim snagama: profesorici hrvatskog jezika i književnosti Nini Tadić i Ivanu Grobenskom.
I na kraju – distribucija. Promašen je svaki projekt, ponajprije izdavački (jer lako može postati tona starog papira u spremištu), ako ne dođe u ruke ciljane publike, a ovaj je već u idejnom početku imao plan te realizacije. Neizmjerno veseli što je Muzej grada Koprivnice dobio bezrezervnu podršku Grada Koprivnice koji će svakom osnovnoškolcu i njegovom učitelju na području grada Koprivnice u prve dane nove školske godine 2019./20. pokloniti po primjerak knjižice kao znak dobrodošlice u školske klupe. Ima li primjerenijeg povoda i kvalitetnijeg poklona za gotovo 2.500 koprivničkih osnovnoškolaca? Odgovor niti ne trebam dati jer pitanje je retoričke naravi. Pored toga, Turistička zajednica grada Koprivnice također se partnerski uključila u realizaciju projekta pa će se distribucija nastaviti i u narednim godinama kroz njihovo redovno djelovanje.
Koristim još redak-dva da svim autorima, suradnicima i partnerima uputim jedno veliko HVALA na realizaciji ovog projekta te ne sumnjam kako će knjižica lako pronaći svog korisnika i biti mu od velike koristi.

U Koprivnici, 17. srpnja 2019. godine.

Ravnatelj Muzeja grada Koprivnice
Robert Čimin

Bookmark the permalink.

Comments are closed.