Predstavljen projekt „Umjetnost u zajednici“

U utorak, 9. lipnja 2020. godine u sklopu CreArt Europskog dana kreativnosti 2020. održano je predstavljanje projekta „Umjetnost u zajednici: redefiniranje nasljeđa grupe Zemlja“. Projekt se zasniva na razmjeni iskustava, reciprocitetnoj suradnji umjetnika i radu unutar lokalne zajednice te istraživačkom radu studenata (etnografija i terenski poligon), a započet je još 2019. godine. Odvija se u suradnji s Odsjekom za etnologiju i kulturnu antropologiju, Akademijom likovnih umjetnosti i Hrvatskim društvom likovnih umjetnika, a uz podršku Muzeja grada Koprivnice. U projektu kolaborativno sudjeluje četvero studenata s Akademije likovnih umjetnosti i troje studenata etnologije i kulturne antropologije, a u kasnijim se etapama projektu pridružuju i umjetnici mlađe i srednje generacije.

Nakon pozdravnih govora voditelja projekta Josipa Zankija te dekana Akademije likovnih umjetnosti Tomislava Buntaka, program je započeo stručno-znanstvenim skupom na Akademiji likovnih umjetnosti temom o djelovanju Krste Hegedušića. Skup je otvoren izlaganjima studenata i mentora (dr. sc. Nevene Škrbić Alempijević, profesorice pri Odsjeku za etnologiju i kulturnu antropologiju Filozofskog fakulteta koja je održala predavanje pod nazivom “Naivno slikarstvo, krajolik, zajednica: kulturnoantropološki uvidi” i Sebastiana Dračića, profesora pri nastavničkom odsjeku Akademije likovnih umjetnosti, koji je predstavio svoje viđenje terenske nastave u Hlebinama) i studentskih istraživanja koji su tijekom veljače 2020. godine boravili u Hlebinama i Koprivnici te aktivno surađivali s danas aktivnim naivnim slikarima. Klara Burić i Lea Biličić, “Pogled na Dravu kroz naivno slikarstvo” surađivale su s Draženom Tetecom i izradile site specific instalaciju uz obalu rijeke Drave. Damjan Roce i Jelena Bogdanić kroz izlaganje “Umjetnik i društvo” pojasnili su načine interaktivne suradnje studentice i Ivana Andrašića, dok se Josipu Čekolju i Dorianu Pacaku u “Šetnji kroz pejzaž” pridružio i njihov „mentor“ Zvonko Sigetić.

Stručna izlaganja započela su temom Helene Kušenić o suvremenim interpretacijama i interpolacijama „učenja“ Krste Hegedušića, odnosno referencom na recentni pedagoško-edukativan rad u Hlebinama u sklopu programa HINT i KUL Hlebine. Podsjetimo, HINT (Hlebine, Inovacija, Naiva, Tradicija) se bazira na rezidencijalnom boravku suvremenih umjetnika u selu koje je omogućilo formiranje naivne umjetnosti. Namjera programa je po(ve)zivanje suvremenih umjetnika koji određeni dio godine žive i borave u Hlebinama kako bi osjetili život, bogatstvo i često pritajene, ali nepresušne potencijale kulturološki i umjetnički važnog mjesta koje će ih inspirirati na (re)interpretaciju vlastitih poetika i stilova kroz okulus naivne umjetnosti. Osim toga, HINT današnjim nastavljačima Hlebinske škole nudi mogućnost za vlastiti stilski „skok“ i razvoj. Pritom naivni umjetnici dobivaju priliku za „zamjenu uloga“ i prenošenje svojih znanja na akademsku zajednicu, ali i one najmlađe kroz projekt KUL Hlebine (Kultura, Umjetnost, Logorovanje). Na taj način prvotna ideja i „učenja“ Krste Hegedušića se redefiniraju, aktivno žive, djeluju u aktualnom društvenom trenutku. Uslijedila su izlaganja Marijana Špoljara („Ivan Generalić – jedini avangardist Zemlje?“) i Antonia Grgića („Politički bestijarij u slikarstvu Krste Hegedušića za vrijeme Zemlje“).

U popodnevnim satima predstavljen je dokumentarni film u nastajanju u suradnji Bojana Mrđenovića i Maje Flajsig, a u formi intervjua s Barom Mustafom, najstarijom živućom kiparicom Hlebinske škole te radionica slikanja na staklu pod vodstvom Zlatka Kolareka. U 19 sati upriličeno je otvorenje izložbe umjetnina iz fundusa Muzeja grada Koprivnice (crteži prve generacije autora Hlebinske škole) te radova nastalih tijekom radionica u Hlebinama uz dokumentaciju djelovanja Krste Hegedušića pri ALU. Izložbu prati i najavni promotivni spot projekta u produkciji Luke Hrgovića i Duje Medića koji su u okviru projekta održali i edukativne radionice za djecu i mlade u Koprivnici i Hlebinama. Izložba su u Galeriji Karas otvorili voditelji projekta Josip Zanki i Maja Flajsig, a može se razgledati do 21. lipnja, a od sredine studenoga 220. godine u nešto širem obimu predstavit će se i u Galeriji naivne umjetnosti u Hlebinama.

Bookmark the permalink.

Comments are closed.