Predstavljena kulturna i povijesna baština općine Virje

U petak, 20.4.2018. godine od 19,00 sati u koprivničkom Domu mladih, u organizaciji Povijesnog društva Koprivnica, Općine Virje i Muzeja grada Koprivnice, održan je znanstveni kolokvij pod nazivom „Kulturna i povijesna baština Općine Virje“ na kojem su sudjelovali i koprivnički muzealci.

Na samom početku prigodnim su se govorima obratili načelnik Općine Virje Mirko Perok, zamjenik župana Koprivničko-križevačke županije Ratimir Ljubić, predsjednik Gradskog vijeća Grada Koprivnice Ivan Pal i nova predsjednica Povijesnog društva Koprivnica Lidija Vranar.

U kulturno-umjetničkom dijelu programa nastupili su: Puhački orkestar DVD-a Virje, mješoviti pjevački zbor i mlađa folklorna sekcija HPD-a Ferdo Rusan i Glumišna družina Virje.

Stručna predavanja održali su ravnatelj Muzeja Robert Čimin pod nazivom „Arheološka istraživanja“, povjesničar Hrvoje Petrić o „Povijesti Virja“, povjesničarka umjetnosti Helena Kušenić o „Profanoj i sakralnoj arhitekturi Virja“, etnologinja Vesna Peršić-Kovač o „Zavičajnom muzeji u Virju“ te biolog Dražen Podravec o „Društvenom, kulturnom i obrazovnom životu Virja“.

Posjetitelji su mogli uživati u bogatom programu u kojemu su se predstavile brojne udruge, glazbenici i znanstvenici. Udruga vinara, voćara i pčelara Virje ponudila je degustaciju vina, voća, voćnih likera, sokova, meda i proizvoda od meda, Društvo žena Virje predstavilo je Podravsku mazanicu i virovske prkače, a Ivana Turković izložbu tkanja i ručnih radova. Ručne radove predstavio je i KUD Zvirišće Šemovci, kao i štrukle i digane kolače, dok je OPG Hapavel ponudio med i proizvode od meda. Posjetiteljima su svoje aktivnosti predstavili i Društvo naša djeca Virje te Turistička zajednica područja Središnja Podravina.

Bookmark the permalink.

Comments are closed.