Predstavljena monografija o Miji Kuzmanu

U subotu, 6. svibnja 2017. godine u Galeriji naivne umjetnosti u Hlebinama, s početkom u 19 sati održana je promocija monografije o hlebinskom kiparu Miji Kuzmanu (20. 9. 1910., Otočka – 23. 4. 1997., Hlebine), povodom 20. obljetnice smrti. Knjiga je ugledala svjetlo dana zahvaljujući velikom trudu i naporima Adriana Ceresera, velikog zaljubljenika u hrvatsku naivu. Monografija od gotovo 300 stranica govori o autorovom životu, radu i djelu, otkrivajući prvenstveno toplu ljudsku i umjetničku priču. Monografija je pisana na hrvatskom, engleskom i talijanskom jeziku, a sadrži i glavne tekstove pisane o Miji Kuzmanu te prikaze većine njegovih djela skupljene po mnogim privatnim zbirkama. Iako je krenuo rezbariti tek u šestom desetljeću života, Mijo Kuzman za sobom je ostavio opus od čak 600-tinjak skulptura (!) te se smjestio u sam vrh na ljestvici hrvatskih, ali i svjetskih naivnih umjetnika.
Pozdravnim govorom promociju je otvorila načelnica Općine Hlebine Božica Trnski, potom se prisutnima obratila kustosica Helena Kušenić te autor Adriano Cereser – inspirativnim i dirljivim govorom. Zvonko Sigetić zatim je ukratko predstavio svoj angažman u knjizi, kao i Marijan Špoljar koji je govorio o značaju Kuzmanovih djela u sklopu naivne umjetnosti. Promociju je pratila mala prigodna izložba, prikupljena iz privatnih kolekcija, no ovakav umjetnik zasigurno zaslužuje ozbiljnu, veliku, retrospektivnu izložbu u Galeriji naivne umjetnosti u skoroj budućnosti.
Za kraj donosimo kratak ulomak iz govora Adriana Ceresera:

Kad bih morao upotrijebiti samo jednu riječ kojom bih u potpunosti sažeo umjetnika Kuzmana, rekao bih: njegova svježina! Mijo nikada nije umjetan jer je Mijo ISTINSKI! Pred komadom drveta Mijo si ne zadaje cilj dosizanja estetskih vrijednosti, u tradicionalnom smislu, niti ekonomskih ciljeva, njega novac ne zanima, iako živi u velikom siromaštvu, ali pristojno; naprotiv, njega zanima poseban stupanj ljepote, ljepote za sebe, a ne za druge. … Svaka skulptura je jedna priča, jedna osoba, pripovijetka koja nikad nije banalna, a koju nam umjetnik želi darovati. Nema opasnosti da Kuzman zapadne u banalnost ili još gore u izvještačenost. Stoga nas svaka njegova skulptura impresionira, jer je stvarna, a Kuzman je pravi i istinski umjetnik.

Foto: Valentino Štefanek

Bookmark the permalink.

Comments are closed.