Program Noći muzeja u Koprivnici i Peterancu

Poštovani i dragi posjetitelji te prijatelji muzeja!

Nadolazeća Noć muzeja održat će se 28. siječnja 2022. godine na temu “MUZEJI IZMEĐU STVARNOG I DIGITALNOG: Muzeji u uvjetima globalne krize” i to u svim muzejskim objektima u Koprivnici (18 – 22 sati) i Peterancu (18 – 21 sati), a prema programu u nastavku. Ulaz u sve objekte moguć je samo uz predočenje EU digitalne potvrde, a ulaz je slobodan.

Galerija skulptura Ivan Sabolić, Peteranec // 18,00 sati (otvorena do 21,00 sati)
Hrvoje Glavan: Uzdizanje
Otvorenje manifestacije, stalni postav i otvorenje izložbe
Galerija od 1983. godine čuva i javnosti predstavlja skulpture, odljeve, crteže, skice, studije i makete kipara Ivana Sabolića, a ugostit će i skulpture Hrvoja Glavana (1996.), zagrebačkog akademskog kipara. Izložbom „Uzdizanje“ prvi put se predstavlja u Podravini i donosi zanimljivo kiparsko ostvarenje s višeslojnom semantičkom dimenzijom. Izložba je ostvarena u suradnji s Galerijom Antuna Augustinčića iz Klanjca.

Muzej grada Koprivnice, podrum // 19,00 sati
Plemenka: sakralno-vinska tematska ruta kroz Podravinu
Predstavljanje publikacije i mobilne aplikacije
Predstavljanje nove kulturno turističke rute kroz Podravinu putem tiskane mape i aplikacije za pametne telefone. Ona se pokreće pomoć beacona – uređaja koji kad mu se približite ponudi virtualno vodstvo putem ove besplatne mobilne aplikacije. Aplikacija na brojnim lokacijama u Podravini korisnicima pruža edukativno, zabavno, moderno, multimedijalno i autentično iskustvo.

Muzej grada Koprivnice, podrum // 19,00 sati
Svetačke sličice
Otvorenje izložbe u sklopu EU projekta reVITAlize
Izložba predstavlja izbor svetačkih sličica iz fundusa Muzeja grada Koprivnice. Popularno nazivani i „kipcima“ bili su obavezan suvenir s hodočašća, a koristili su se i kao straničnici u molitvenicima. Prikupljanje i korištenje ovakvih predmeta jedan je od osnovnih i najstarijih primjera pučke pobožnosti, a tijekom 2022. godine predstavit će se i u novom stalnom postavu u podrumu Muzeja.

Trg dr. Leandera Brozovića // 19,30 sati
Celog sveta prestolnica
Edukativna šetnja za građanstvo kroz središte Koprivnice
Otkrijte priče o poznatim stanovnicima Koprivnice, onima koji su u našem gradu ostavili neizbrisiv, ali često manje poznat ili zaboravljen trag. Šetnja počinje ispred Muzeja, traje sat vremena, vodi ju muzejska pedagoginja Maša Zamljačanec, a saznati možete kako je Koprivnica oduvijek bila dom zanimljivim, modernim i sposobnim ljudima. Oni su baš ovdje pokazali od čega su sazdani – od ideja, hrabrosti, velikih želja i vizija.

Muzej grada Koprivnice // 18,00 – 22,00 sati
Stalni postav i obnovljeni podrumski prostori
Muzej grada Koprivnice smješten je u staroj gradskoj vijećnici u kojem su tijekom 2021. godine provedeni građevinski radovi na sanaciji vlage i obnovljeni podrumski prostori u sklopu EU projekta reVITAlize gdje će se do kraja ljeta 2022. stvoriti novi postav na temu tradicijskog vinogradarstva i pučke pobožnosti. Stalni postav na prvom katu zgrade prikazuje povijest Koprivnice. Kulturna povijest, arheologija, etnologija, sakralna umjetnost i rekonstrukcija građanskog života u Koprivnici čekaju vas na jednom mjestu.

Galerija Koprivnica // 18,00 – 22,00 sati
Krleža i Koprivnica (i okolica)
Izložba uz 40. obljetnicu smrti hrvatskog književnika
Galerija na središnjem gradskom trgu u zgradi nekadašnje Gradske štedione već više od 40 godina djeluje kao izlagački prostor predstavljajući klasičnu i suvremenu umjetnost u različitim medijima – od slikarstva i kiparstva do performansa i novih medija. Prigodnom izložbom na temelju objavljene i neobjavljene građe u Muzeju grada Koprivnice te do sada nepoznate građe iz okolice Koprivnice kritički će se interpretirati odnos koji je Miroslav Krleža od 1919. do 1973./74. godine imao prema Koprivnici, književnicima i književnosti, umjetnicima i umjetnosti, gospodarstvenicima i arealima Podravine i prikalničkog gorja.

Galerija Mijo Kovačić // 18,00 – 22,00 sati
Ivan Andrašić: prezentacija slikanja uljem na staklu
Stalni postav i kutak za fotografiranje
Najmlađa galerija u Koprivnici na autentičan način predstavlja opus jednog od doajena Hlebinske škole slikarstva, jedinstvenog pokreta koji je nastao u Podravini početkom 20. stoljeća, a glavna mu je odrednica tehnika slikanja na staklu. Upravo stoga, interaktivnom prezentacijom koprivnički autor Ivan Andrašić publici će prezentirati ovu posebnu tehniku, odnosno umijeće slikanja u maniri Hlebinske škole, a prilikom čega će se i sami posjetitelji moći okušati u nastanku umjetnine.

Galerija Koprivnica, prizemlje // 18,00 – 22,00 sati
Pisma iz Koprivnice
Izložba u sklopu EU projekta reVITAlize
U jednom svom „Pismu“, širokom esejnom razmišljanju sa sjajnim slikovitim opservacijama od toga kako je umjesto u Beč (zbog oduzete putnice) morao otputovati za Koprivnicu, Krleža piše i o podravskim vinogradima. Pritom je u jednom dijelu nadahnut ispjevanim pjesmama Frana Galovića iz poznate kajkavske zbirke Z mojih bregov, koju je i prvi objavio u  Književnoj Republici 1925. godine.

Bookmark the permalink.

Comments are closed.