Promocija Podravskog zbornika 39/2013

Već tradicionalno povodom obilježavanja Dana Grada Koprivnice promovira se i Podravski zbornik, godišnja publikacija Muzeja grada Koprivnice. Ove godine prva promocija 39. broja predviđena je za srijedu, 6.11.2013. godine u 13,00 sati u koprivničkoj Gradskoj vijećnici, a sadržaj novog broja predstavit će urednik Robert Čimin i nekadašnji urednici Podravskog zbornika (D. Feletar, V. Prvčić, H. Petrić).

Već je u proteklom broju Uredništvo postavilo nove standarde i kriterije u pisanju i odabiru radova, a uvedene su po prvi puta i „Upute suradnicima“ koje su znatno olakšale uređivanje samih radova. Rekli bi kako bez suradnika nema niti Zbornika, pa je tako ove godine interes porastao te je u konačnici knjiga nešto opsežnija negoli protekle godine. Pokriveno je uistinu vrlo široko područje znanstvenog i stručnog interesa, pa se tako u Člancima pojavljuju vrlo raznolike teme, ukupno 17 radova: suvremena zbivanja, geoekologija, ekohistorija, povijest (najveći broj radova), etnologija, arheologija (ove godine čak 3 rada) i prirodoslovlje. Prilozi (8 radova) na popularan način donose određene povijesne teme, razmišljanja i esejistički pristup pojedinim događajima i poznatim podravskim ličnostima. Među brojnim autorima svakako treba istaknuti nekolicinu, ponajprije jedinu suradnicu od prvog broja Miru Kolar-Dimitrijević, koja je i ove godine smogla snage i volje da se još jednom uhvati pera, a potom svakako spomenuti čak četvoricu od dosadašnjih šest urednika Zbornika (D. Feletar, V. Prvčić, H. Petrić, R. Čimin). S druge strane, od ovog broja Podravski zbornik je i europska knjiga, prvo izdanje otisnuto nakon ulaska Republike Hrvatske u Europsku uniju 1. srpnja 2013. godine, a što smo dodatno obilježili prvim međunarodnim radom u povijesti Zbornika kolegice arheologinje Csille Zatykó (Akademija znanosti, Budimpešta). U Književnim prilozima zastupljeni su već prokušani  podravski književnici (M. Gregur, M. Frčko, H. Havajić), a pojavljuju se i neka nova lica na književnoj sceni (S. Cmrk). Nastavljamo i s prošlogodišnjim novitetima Podravsko nakladništvo i Podravske kronike, odnosno bibliografskim popisom svih novih tiskovina u i o Podravini, kao i praćenjem društvenih zbivanja u Podravini u razdoblju od početka rujna 2012. do početka rujna 2013. godine.

Novi zbornik je posvećen 80-oj godišnjici života Mire Kolar-Dimitrijević, 100-toj godišnjici rođenja Marije Winter, preminulom majstoru naivne umjetnosti Ivanu Večenaju, 70-oj godišnjici oslobođenja Koprivnice, 40-oj godišnjici osnutka KK Koprivnica, 20-godišnjem radu Tamburaškog sastava Franceki iz Gole (1953-1973) te posebice našem oslobođenom generalu Mladenu Markaču. Ovogodišnji zbornik opsega je 296 stranica, grafičko oblikovanje potpisuje Tomislav Turković, lekturu Helena Kušenić, prijevod Lea Đurašević, a naklada od 1.000 primjeraka otisnula je tiskara Bogadigrafika iz Koprivnice.

 

Koprivnica, 28.10.2013.

 

Robert Čimin

Urednik Podravskog zbornika

PZ39-pozivnica

Bookmark the permalink.

Comments are closed.