Prošlog vikenda održane KUL Hlebine

Od petka do nedjelje (24. – 26. 6. 2022.) održano je sedmo izdanje dječjeg ljetnog kampa KUL Hlebine. Ovogodišnje izdanje okupilo je 16 polaznika iz Zagreba, Koprivnice i okolice koji su kroz tri dana istraživali kulturu i umjetnost sela u kojem je stasala hrvatska naivna umjetnost. Po dolasku u „bazu“ – Galeriju naivne umjetnosti u Hlebinama polaznici su saznali više o tradicijskom načinu života i provođenja dokolice kroz minijature i tradicijske igračke Antuna Erdeca, suradnika iz Peteranca. Pod njegovim stručnim vodstvom mališani su se okušali u samostalnom sklapanju tradicijskih minijatura (stolčića, klupa, tronošca…) koje su potom ponijeli kući kao suvenir i trajnu uspomenu. Nakon toga krenuli smo u istraživanje Galerije naivne umjetnosti, naivne umjetnosti i trenutne izložbe Ivana Lackovića Croate, ali i međusobno upoznavanje i povezivanje kroz grupni rad i vodstvo kroz izložbu. Popodnevni termin rezerviran je za početak učenja slikanja na staklu pod mentorstvom Zlatka Kolareka i Stjepana Pongraca, predstavnika Udruge hlebinskih slikara i kipara naive. Po izradi skice prionuli smo prvoj fazi izrade slikanog sloja raznovrsnih tematika – od mrtvih priroda do animalističkih motiva u neobičnim pozama pa do apstrahirane geometrizacije. Nakon umjetničkog izražavanja došlo je vrijeme za malo razgibavanja! U suradnji s mladim članovima Odreda izviđača Kamengrad iz Koprivnice naučili smo kako se podižu šatori, koja se pravila ponašanja u kampu te kako se zajednički zabaviti – kroz pokret, igru i učenje. Tako smo barem nakratko osjetili dašak logorovanja što smo potvrdili pripremom večere na logorskoj vatri i osvijestili važnost (pre)hrane, zajedništva i timskog rada.

U novi dan krenuli smo istim izviđačkim igrama kako bismo se pripremili za šetnju do Galerije Josip Generalić u Hlebinama. Pod vodstvom Ivana i Mateja Generalića upoznali smo genezu obitelji Generalić, način njihova života, rada, djelovanja, izlaganja i suživota sa zajednicom kroz posjet Etno kući, ateljeu i Galeriji. Nakon nove etape slikanja na staklu ručali smo (kao i prethodnog dana) na imanju Stari zanati u Hlebinama, a potom otkrili tajanstvene čari obližnjeg šumarka te izradili luk i strijelu kojim smo nastojali pogoditi metu. Ova neobična igra vratila nas je u neka davna vremena kojih smo se prisjetili i kroz narodne priče i legende inspirirane knjigom Hrvatska bajoslovlja Vida Baloga. Dan smo zaokružili povratkom umjetničkom izražavanju te prionuli izradi slikovnice o umjetniku inspirirane izložbom Ivana Lackovića Croate podijeljene u četiri tematska bloka koja predstavljaju  životni put i djelovanje umjetnika: Djetinjstvo i osnovna škola, Mladost, život u Zagrebu, posao poštara; Lacković mladi slikar i Svjetska slava.

Nakon nedjeljnog finaliziranja ostvarenja na staklu i posjeta ateljeu i galeriji Zlatka Kolareka, mališani su svoju slikovnicu predstavili roditeljima i time zaokružili ovogodišnje KUL Hlebine. Međutim, slijedi tek kratka pauza, odnosno prilika da se radovi pripreme i opreme za izlaganje koje će uslijediti početkom rujna u Galeriji naivne umjetnosti u Hlebinama.

Zahvaljujemo svim polaznicima, suradnicima i sponzorima na povjerenju i uključivanju u KUL Hlebine, već sad se veselimo budućim druženjima!

Voditeljice kampa: Helena Jakopiček Sarafimovski, Helena Kušenić, Vesna Peršić Kovač, Maša Zamljačanec
Voditelji radionica slikanja na staklu: Zlatko Kolarek i Stjepan Pongrac
Suradnici: Udruga hlebinskih slikara i kipara naive, Galerija Josip Generalić, Općina Hlebine, Antun Erdec, Obrt Stari zanati, Odred izviđača Kamengrad, Koprivnica
Projekt podupiru: Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske, Koprivničko-križevačka županija, Grad Koprivnica

Fotografije: Muzej grada Koprivnice

Bookmark the permalink.

Comments are closed.