Put svile / Silk Road

Prije više od 2000 godina otvoreno je više kopnenih i morskih puteva kojim su povezane velike civilizacije istoka i zapada – Put svile. On je mnogim naraštajima značio mir i suradnju, otvorenost i prisutnost, zajedničko učenje i dobrobit. Poput najljepše vrpce omogućio je razmjenu mišljenja i kulture te pridonio razvoju zemalja duž tog puta.

Prolaskom vremena Put svile doživio je strahovite promjene. U tom pogledu, važno je usvojiti i promicati duh Puta svile na čijim je načelima Kina predložila inicijativu zajedničke izgradnje novog Ekonomskog pojasa puta svile te Morski put svile (Pojas i Put) za 21. stoljeće. Oni imaju zadaću promovirati povezanost kontinenata i pripadajućih im mora kako bi se podržao raznolik, neovisan, uravnotežen i održiv razvoj tih zemalja. Zajednička izgradnja Pojasa i Puta u interesu je svjetske zajednice jer reflektira nove ideje i stvaranje humanih društava. Kina je voljna surađivati sa svim zemljama duž tog puta u svrhu stvaranja pokreta otvorenosti, uključenosti, suradnje i zajedničke dobiti.

Okom kamere kineskih fotografa, ova izložba izražava nov pogled na područja duž drevnoga Puta svile u novoj eri kao i na humanistički duh lokalnih ljudi koji govori o uključenosti, otvorenosti i harmoniji, kao nečemu što kineski narod u dobroj vjeri želi prenijeti dalje, gradeći upravo Put i Pojas. Izložba se održava u organizaciji Muzeja grada Koprivnice, Grada Koprivnice i Hrvatsko-kinesko društvo prijateljstva, otvara se 4. svibnja 2018. u 19 sati u Galeriji Koprivnica i ostaje otvorena do 13. svibnja 2018. godine.

Bookmark the permalink.

Comments are closed.