Robert Čimin promaknut u muzejskog savjetnika i izlazi mu prva autorska knjiga

Na adresu Muzeja grada Koprivnice stiglo je rješenje kojim je ravnatelj Robert Čimin od Ministarstva kulture i medija promaknut u zvanje muzejskog savjetnika. Radi se o najvišem mogućem muzejskom zvanju, kojeg je u koprivničkom muzeju do sada nosio tek Zorko Marković sredinom 1990-ih godina, a u cijeloj sjeverozapadnoj Hrvatskoj (izuzev Zagreba) tek nekoliko muzealaca zaslužilo je takvo zvanje.

Uz to, 2020. godine završio je poslijediplomski doktorski studij arheologije na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu s temom „Razvoj i prostorna organizacija srednjovjekovnih posjeda na području Gornje Komarnice“, što će u obliku znanstvenog monografskog izdanja s naslovom „Arheološki genom Podravine“ od strane izdavačke kuće Meridijani biti svečano predstavljeno u koprivničkoj Galeriji Mijo Kovačić 26. travnja 2022. godine u 19 sati.

Čitav postupak evaluacije prijave za promicanje u stručno zvanje muzejskog savjetnika trajao je nešto više od godine dana, temeljem vrednovanja od strane stručnog povjerenstva donesen je prijedlog promaknuća, a koji je potom potvrdila i ministrica kulture. U muzejsko-galerijskim ustanovama temeljno zvanje jest kustos kojim se postaje na temelju osnovnog zvanja (arheolog, etnolog, povjesničar, povjesničar umjetnosti i sl.) i položenog stručnog ispita pri Muzejskom dokumentacijskom centru. Takav ispit Čimin je položio još 2009. godine s temom „Tipološka analiza posuđa koprivničke franjevačke zajednice s kraja 17. i prve polovine 18. stoljeća“. Uslijedilo je 2015. godine napredovanje u muzejskoj struci promicanjem u zvanje višeg kustosa i konačno potonjim rješenjem u zvanje muzejskog savjetnika. Važno je naglasiti da su takva stručna napredovanja propisana posebnim pravilnikom kojim je potrebno prikupiti određeni broj bodova na svim područjima muzejskog i znanstvenog djelovanja, a moguće je napredovanje čim se stvore uvjeti i skupi minimalno tisuću bodova. Čimin je u tom razdoblju bio autor desetak muzejskih izložbi, urednik Podravskog zbornika u zadnjih deset izdanja, urednik petnaestak drugih knjiga, voditelj brojnih arheoloških istraživanja, sudionik znanstvenih i stručnih skupova gdje redovito predstavlja rezultate svog rada, autor većeg broja znanstvenih i više desetaka stručnih članaka, a u drugom mandatu obnaša i dužnost ravnatelja Muzeja.

 

Bookmark the permalink.

Comments are closed.