Šetnja s Ukipljenim vodičem

Iako s manjim brojem grupnih i većim brojem individualnih posjeta Muzej grada Koprivnice radi s publikom, ali i „iza kulisa“, pandemijska godina oslobodila je vrijeme za takozvani tihi rad pa kustosi uređuju zbirke u većoj mjeri nego je to moguće u normalnim uvjetima rada i života. Osim toga, na red su došli i poslovi poput onog na edukativnoj publikacije poput ove koju danas ukratko predstavljamo. Ukipljeni vodič je prva publikacija ovakvog tipa u ediciji Muzeja grada Koprivnice te nam predstavlja dio kulturne baštine, umjetnosti u javnom prostoru, donosi priče o ljudima i razdobljima te na zanimljiv i drugačiji način predstavlja Podravinu.

Ukipljeni vodič predstavlja Podravinu kroz umjetničke radove dvojice domaćih autora Ivana Sabolića i Zvonimira Lončarića, kroz teme kojima su se bavili, vrijeme u kojem su radovi nastali, materijale kojima su se služili u izradi tih radova. Oni su o svojim promišljanjima ostavili dokaz – skulpture koje danas čine vrstu muzeja na otvorenom. Te nam skulpture govore o povijesti umjetnosti, povijesti, industriji, ljudima, životinjama, hrani, borbama u kojima nema predaje i malim svakodnevnim pobjedama. Iako nije digitalni, vodič je u potpunosti prilagođen pandemijskim vremenima i namijenjen samostalnom razgledavanju i učenju u šetnji ili u vožnji. Tiskan je u nadi da će uz kratke zanimljive priče o skulpturama, vedre ilustracije i fotografije stanovnici Koprivnice i njihovi gosti razgledati umjetničke radove u javnom prostoru. Vodič su osmislile muzejska pedagoginja Maša Zamljačanec uz Emu Maticu, domaću dizajnericu i Emu Jugovac, studenticu farmacije, volonterku i producenticu u kulturi. Vodič je pripremljen u sklopu projekta Pro-Youth koji provodi Zaklada Znanje na djelu i u kojem Muzej sudjeluje više od godinu dana.

Ukipljeni vodič će vam (ponovno) otkriti priče o Lončarićevim pijetlovima i ljudima, o Sabolićevim skulpturama poznatih umjetnika i neznanih junakinja i junaka, a zasad je otisnut u manjoj nakladi i možete ga naći u Muzeju grada Koprivnice. Tijekom ožujka vodič će biti predstavljan putem raznih mrežnih platformi, a nakon toga ćete ga moći pronaći na frekventnim mjestima u centru Koprivnice. Vodič će u budućnosti doživjeti i svoje digitalno izdanje i dogradnju u obliku interaktivne aplikacije za pametne telefone.

Bookmark the permalink.

Comments are closed.