Skriveno blago naivnih majstora

Izložba iz fundusa Hrvatskog muzeja naivne umjetnosti iz Zagreba dolazi na izvorište fenomena naive, u Galeriju naivne umjetnosti u Hlebinama, 18. svibnja 2019. godine u 19,00 sati.

Hrvatski muzej naivne umjetnosti, najstariji muzej naive u svijetu, u svom fundusu čuva više od 1900 umjetnina – slika, kipova, crteža i grafika. Stalni postav kreiran je uz moto: Naiva kao segment moderne umjetnosti. Izložit će se osamdesetak antologijskih slika, kipova i crteža petnaest klasika hrvatske naive, od početka tridesetih do osamdesetih godina 20. stoljeća. S obzirom na to da bogat i kvalitetan fundus Hrvatskog muzeja naivne umjetnosti, radi skučenosti trenutnog prostora Muzeja, velikim dijelom nije dostupan javnosti, ovaj projekt prilika je da se javnosti ukaže na važnost i vrijednost cijelog fundusa (ne samo trenutno izloženih remek-djela), dok se lokalnoj publici daje uvid u (dio) stvaralaštva autora koje dosad nije imala prilike upoznati. Predstavljaju se 22 umjetnine 18 autor(ic)a: Krste Hegedušića, Ivana Generalića, Franje Mraza, Mirka Viriusa, Ivana Večenaja, Mije Kovačića, Franje Filipovića, Dragana Gažija, Martina Mehkeka, Stjepana Večenaja, Josipa Generalića, Ivana Lackovića Croate, Milana Generalića, Slavka Stolnika, Ivana Rabuzina, Dragice Lončarić, Nade Švegović – Budaj, Mare Puškarić – Petras.

Istovremeno, veza između HMNU-a kao “krovne” institucije za naivnu umjetnost i Muzeja grada Koprivnice, odnosno Galerije naivne umjetnosti, kao institucije na izvorištu fenomena Hlebinske škole, ojačava se i učvršćuje otvarajući puteve novim (većim) suradnjama i zajedničkim projektima. Selekcija je pritom bazirana (uglavnom) na najstarijim autorima Hlebinske škole, predstavljajući neka od njihovih ranijih ostvarenja, ili onima koji u fundusu koprivničkog muzeja još nemaju svoje mjesto – ali ga sigurno zaslužuju – što će ova izložba i dokazati. Među njima svakako se ističe ime Krste Hegedušića kao kao “duhovnog pokretača” fenomena Hlebinske škole i nezaobilaznog imena u predstavljanju cjelokupne slike vremena, ali i autora tzv. zagorskog kruga naive: Ivana Rabuzina i Slavka Stolnika, izraziti koloristi koji otvaraju nove perspektive naive zanimljivom kromatskom ljestvicom koja zrači optimizmom i poletom.

Izložba se otvara uz Međunarodni dan muzeja te ostaje otvorena do 9. lipnja 2019. godine.

Bookmark the permalink.

Comments are closed.