Skup “Mitska, etno i druga životinja”

Trodnevni znanstveno-stručni skup Instituta za etnologiju i folkloristiku u Zagrebu pod nazivom Mitska, etno i druga životinja: interdisciplinarna polazišta i tradicijske prakse održan je od 16. do 18. svibnja 2023. godine, u završnoj godini projekta Kulturna animalistika: interdisciplinarna polazišta i tradicijske prakse – ANIMAL (HRZZ). Skup je bio međunarodnog je karaktera, a okupio je brojne sudionike koji su koristeći znanja i metodologiju različitih struka govorili o ulozi životinja u hrvatskim običajnim praksama i običajima, ali i o širem području kulturne animalistike.

Koprivnicu i Podravinu predstavio je Muzej grada Koprivnice, odnosno viša kustosica dokumentaristica Vesna Peršić Kovač koja je u suradnji s višom kustosicom Helenom Kušenić prezentirala temu Animalizam, legende i mitovi u naivnoj umjetnosti. Animalistički motivi česti su motivi naivne umjetnosti, kao dio „scenografije“ ruralne svakodnevice ili kao glavni akteri kompozicija. Osim promatranjem i upijanjem prirode, imaginacija naivnih autora razbuktala se potaknuta bajkama, narodnim pričama i vjerovanjima. Sve do sredine 20. stoljeća pučka predaja u Podravini još je vrlo živa i njome se pokušava tumačiti neobjašnjivo i ono što plaši svakog smrtnika kako bi se lakše prihvatilo i preživjelo. Prirodne pojave, bića na granici živog i neživog, bajke i legende pričaju se djeci i mladima na prelima i obiteljskim druženjima, a umjetnici tu predaju prenose na svoja djela interpretirajući je na originalan način. U njihovim interpretacijama često nalazimo upravo motiv životinja.

Skup je okupio pedesetak sudionika iz Hrvatske, Slovenije, Srbije, Sjeverne Makedonije, Bosne i Hercegovine, Mađarske, Poljske, Velike Britanije, Sjeverne Makedonije, Rusije i Kine koji su svojim izlaganjima otvorili prostor za dalja istraživanja o životinjama. Svoj doprinos dali su etnolozi, antropolozi, folkloristi, jezikoslovci i stručnjaci za književnost, povjesničari umjetnosti te brojni drugi stručnjaci koji u okviru kulturne animalistike suvremenim kritičkoanimalističkim, bioetičkim i posthumanističkim promišljanjima pristupaju životinjama.

Bookmark the permalink.

Comments are closed.