Slikarstvo nade Josipa Gregurića predstavljeno u Hlebinama

Bogat subotnji program u Hlebinama upotpunilo je i otvorenje samostalne izložbe Josipa Gregurića. Četvrta je to samostalna izložba ovog autora u prostoru Galerije naivne umjetnosti koja je otvorena 15. lipnja 2019. godine u 19 sati. Izložba pod nazivom Slikarstvo nade – nostalgične vizije izgubljenog vremena predstavlja presjek stvaralaštva Josipa Gregurića kroz 26 slika, a pokriva raspon od samog početka stvaralaštva krajem 1960-ih pa do aktualne produkcije. Likovni postav izložbe obogaćen je malim „dizajnerskim“ kutkom koji predstavlja izbor nekih rješenja vizualnog oblikovanja Podravkinih proizvoda koje je osmislio Josip Gregurić za vrijeme rada u dizajnerskom odjelu Podravke. Autor time dokazuje nemiran i svestran kreativni duh koji stalno traga za novim, drugačijim rješenjima. Težnja za originalnim, samosvojnim izrazom pratit će ga i u likovnom stvaralaštvu.

„Početkom 1980-ih godina Gregurić kreće u stvaranje autohtonog i lako prepoznatljivog stila kojeg će utemeljiti na smeđoj gami, specifičnom osvjetljenju, jasno definiranim, uglavnom simetričnim kompozicijama reduciranima na tek nekoliko glavnih motiva – istraženih do krajnjih granica. Runjenje kukuruza (1980.) predstavlja prvi korak na tom putu koji pokazuje kako svoje eksperimente i inovacije uvijek ukotvljuje u čvrste temelje crteža. Crtež daje obličje slici, a tehnička uvježbanost i sigurnost poteza prate ga do danas. U želji za odmakom od uobičajenog, u nastojanju da izmakne upadanje u fiksiranu šablonu, kompoziciju ogrće u zemljane tonove, smeđih žutih i zelenkastih nijansi koje koloristički i ritmički stvaraju skladnu kompoziciju. U figurativnim motivima nastavlja se kovačićevska maksima izvrtanja proporcija, namjernog (pre)naglašavanja elemenata te težnja psihološkoj karakterizaciji kroz izražene crte lica i mimike protagonista (Koritari, 1981.). (…) Zabilježiti prošlost, sačuvati je za budućnost, zaustaviti vrijeme u nostalgično harmoničnim i idealiziranim prikazima seoskog gospodarstva s tipiziranim kućama slamnatih krovova u ravničarskom pejzažu – osnova su slikarstva Josipa Gregurića. (…) Prvi planovi uvijek donose glavne priče ističući ih hipertrofijom oblika. Jedan od najčešćih motiva je prizor mrtvih priroda prožet elementima pejzaža s tipično podravskim segmentima stola – štrucom kruha, špekom, lukom i prgama – hranom koja je prehranjivala izmučenog seljaka nakon cjelodnevnog rada u polju. Seljaka kakvog sam Gregurić možda i ne poznaje, ali ga brižno memorira tragajući za izgubljenim vremenom težačkog, ali skladnog života čovjeka i prirode.“ (iz predgovora Helene Kušenić)

Prilikom otvorenja brojnu je publiku pozdravio ravnatelj Muzeja grada Koprivnice Robert Čimin, kustosica Helena Kušenić ukratko je predstavila stvaralaštvo i koncept izložbe Josipa Gregurića. Posebnu pažnju okupljenih plijenila je autorova unuka Katja Gregurić prigodnom recitacijom vlastite pjesme na kajkavskom narječju. Potom je prisutnima na podršci zahvalio i autor Josip Gregurić, dok je izložbu službeno otvorio Darko Koren, župan Koprivničko-križevačke županije. Izložbu pogledajte u Galeriji naivne umjetnosti u Hlebinama do 14. srpnja, od utorka do petka: 10 – 18 sati i subotom i nedjeljom: 10 – 14 sati.

Fotografije: Branko Novosel; Valentino Štefanek

Bookmark the permalink.

Comments are closed.