Šoa akademija u Židovskoj općini Zagreb

U Zagrebu se početkom lipnja održala Šoa akademija u Židovskoj općini Zagreb posvećena 25 hrvatskih profesora ovogodišnjih polaznika u najveći muzej i edukacijski centar na svijetu o Holokaustu Yad Vashem u Jeruzalemu. Na akademiji su gostovali viši kustos Muzeja grada Koprivnice Dražen Ernečić s temom o Danici, prvom koncentracijskom logoru u NDH, Ivo Pejaković ravnatelj Spomen područja Jasenovac s temom o najvećem koncentracijskom logoru u NDH i demografkinja Melita Švob s temom o Demografskim posljedicama po židovsku zajednicu u II. Svjetskom ratu. Polaznici su tako saznali najvažnije podatke o devastaciji i stradanju hrvatskih Židova u Nezavisnoj državi Hrvatskoj, a čiji je vrhunac temeljem provođenja rasnog i ostalog ustaškog zakonodavstva bio upravo logorski sustav NDH u kojem se provodila sustavna i elementarna dehumanizacija, ubojstva i pljačka, ne samo Židova nego i Srba, Roma i Hrvata, i koji se sastojao od 40-ak logora između 1941. i 1945. godine.

Seminar je održan slijedom Ugovora koji su potpisali Hrvatska i Izrael te Agencija za obrazovanje Republike Hrvatske i Židovska općina Zagreb o višegodišnjoj edukaciji o holokaustu 25 hrvatskih profesora u Yad Vashemu, a pod pokroviteljstvom Ministarstva znanosti i obrazovanja. Ispred ministarstva seminaru je prisustvovala Snježana Šincek, a pozdravnim je riječima seminar otvorila Sanja Zoričić Tabaković, voditeljica Šoa akademije i predstavnica židovske nacionalne manjine u Zagrebu. Naglasila je kako je Holokaust ostavio posljedice po svjetsku i hrvatsku židovsku zajednicu od koje se nikada nije oporavila dok je uvodno izlaganje o svjetskom muzeju Yad Vashem i njegovoj važnosti za današnjicu i budućnost svijeta održao je NJ. E. Gary Koren, veleposlanik Izraela u Hrvatskoj. Muzej Yad Vashem posjeduje veliku knjižnicu, ogroman broj filmova o Holokaustu te također ogroman broj registriranih svjedočanstava preživjelih logoraša.

U izdanju Šoa akademije objavljena je i knjiga Antijudaizam, antisemitizam i Holokaust u Hrvatskoj koju je uredio Neven Budak, a prevedena je na engleski jezik i koju su Ministarstvo obrazovanja i Agencija za odgoj i obrazovanje prihvatili kao priručnik za hrvatske škole.

Bookmark the permalink.

Comments are closed.