Stara hrvatska knjiga 18. i 19. stoljeća

U Muzeju grada Koprivnice u tijeku je priprema  izložbe pod nazivom Stara hrvatska knjiga 18. i 19. stoljeća, čije  je otvorenje 29. kolovoza 2013 u 19 sati. Izložbom će se po prvi puta javnosti predstaviti ovaj manje poznati segment građe koja se čuva u muzejskoj knjižnici.Bit će predstavljena djela hrvatskih pisaca, pisana bilo kojim od ondašnjih narječja ili jezika koji su bili u uporabi, bez obzira na mjesto tiskanja; zatim, anonimna djela tiskana u Hrvatskoj; knjige stranih autora kao i one anonimne, ako im je sadržaj vezan uz naše krajeve, a  prevedene su  na neko od narječja  i tiskane  u hrvatskim tiskarama; knjige koje ne udovoljavaju niti jednom od spomenutih kriterija, ali su imale široku primjenu u našim krajevima. Tu  se uglavnom radi o udžbenicima koji su tiskani u carskim i kraljevskim tiskarama  za potrebe škola u Monarhiji, kojoj su pripadali i hrvatski krajevi. Bit će izložena djela mnogih poznatih autora, pisaca izuzetno vrijednih hrvatskih knjiga koji su ostavili duboki trag u hrvatskoj  kulturnoj baštini, primjerice Ivan Lučić, Adam Baltazar Krčelić, Matija Petar Katančić, Ivan Belostenec, Juraj Mulih, Hilarion Gašparoti, Štefan Zagrebc i drugi.

Izložba će biti upotpunjena  dvjema  izuzetno vrijednim  knjigama iz vlasništva  Knjižnice i čitaonice „Fran Galović„ u Koprivnici. Iz knjižnice franjevačkog samostana posuđeno je za potrebe izložbe preko dvadesetak  raritetnih primjeraka. Posuđene knjige pripadaju hrvatskom korpusu, desetak njih je svjetovnog karaktera, dok su ostale franjevačke provenijencije, oficiji, evangelijumi, duhovne vježbe, upute i pravila za Treći red, osnove gregorijanskog pjevanja i sl.

Svojim sadržajem izložba se  uklapa u Renesansni festival,  već tradicionalnu i poznatu kulturno turističku manifestaciju, u okviru koje se i održava.

 

Izložba će biti otvorena tijekom rujna.

Bookmark the permalink.

Comments are closed.