Stoti rođendan Ivana Večenaja u Hlebinama

Stoti rođendan velikana hrvatske naive Ivana Večenaja obilježen je u subotu (12. 9.) u Hlebinama. Dok je datumski rođendan (18. 5.) morao je radi pandemijske situacije biti obilježen virtualnom izložbom i prezentacijom djela sačuvanih u privatnim zbirkama diljem svijeta, subotnjim programom otvorena je izložba Z on kraj Drave – Mali čovjek velikih ideja koja predstavlja izbor od 30 djela iz fundusa Muzeja grada Koprivnice, obližnjih srodnih institucija te lokalnih privatnih i korporacijskih zbirki. Svečani program glazbenim su točkama uveličali članovi KUD-a Prekodravski zvon iz Gole i Folklornog ansambla Koprivnica izvedbama uglazbljenih pjesama Ivana Večenaja (Z on kraj Drave, Dobra i zločesta Drava; Bodeš pevec i Grahove bralje). Okupljene je na samom početku pozdravio ravnatelj Muzeja grada Koprivnice Robert Čimin, a o izložbi je govorila viša kustosica Helena Kušenić.

Izložba je zamišljena kao prikaz pretapanja privatnog i javnog, lokalnog i globalnog kroz pregled umjetnina sačuvanih u muzejskim spremištima (koprivnički muzej, Muzej Grada Preloga, Galerija izvorne umjetnosti u Zlataru), obiteljskim ostavštinama, privatnim zbirkama i korporacijama (Podravka d. d.) – geografski lokalnog karaktera, ali svjetskog vrijednosnog značaja. Zahvaljujući dobrom odazivu vlasnika umjetnina Ivana Večenaja izložba pokriva raspon čitavog stvaralaštva Ivana Večenaja, od sredine 1950-ih godina do 2010. godine kada nastaje zadnja slika. Početke stvaralaštva odlikuju nesigurnosti, istraživanja u impostaciji, perspektivi, luminizmu i koloritu koji je već na samom početku obilježen čistim i toplim tonovima koji će u 1960-ima prelaziti u sve agresivniji kolorit jarkih i izražajnih boja što će postati jedan od prepoznatljivih znakova njegova opusa. To je vrijeme stasanja jedinstvenog stila u koji uvodi religiozne teme uvijek locirane u prostor Podravine – ako ne kroz prepoznatljivost ravničarskog pejzaža, onda kroz motiv pevca – kao predvodnika naive i zaštitnika (amblema Krista) koji donosi nadu i svjetlost. Uz pijetla često u istom svojstvu slika motiv orla kojeg smješta i u mučni zastrašujući prizor Četiri jahača Apokalipse – jednog od najvećih remek-djela, također predstavljenih na izložbi. Četiri jahača spona su figuracije i apstrahiranja koje će se razmahati tijekom 1970-ih godina i donijeti potpuni odmak od hlebinske šablone i stvaranje samosvojnog stila kroz izdužene figure štapićastih tijela. Izložba se osvrće i na bogat kniževni opus te predstavlja zbirku pjesama Prekodravje tak popeva; knjige o povijesti i legendama Prekodravlja: Tajna dvorca Pepelare, Krik divlje djevojke, Velika ftica, Mojemu zavičaju te knjigu Poslovica, izreka i zagonetki iz Prekodravlja, kao i Rječnik Gole, te knjigu o svakodnevici Gole ispričanu kroz osobnu povijest (O životu u Goli kroz dvjesto godina: seljak-slikar Ivan Večenaj i njegovi preci).

Ne Večenajevo likovno i književno stvaralaštvo osvrnula se književnica Božica Jelušić izvedbom vlastite pjesme Čarolija jorgovana inspirirane djelom Ivana Večenaja Orgovan f struganjki iz 1965. godine, također predstavljenim na izložbi. Mladen Večenaj zahvalio je svima prisutnima na dolasku i iznio nekoliko zanimljivih crtica iz privatnog života Ivana Večenaja koje su dokazale jednostavnost njegova duha, ali i iznimnu marljivost čije rezultate danas gledamo kroz ovu izložbu, ali i Etno kuću i Galeriju s bogatom obiteljskom ostavštinom u rodnoj Goli. Nakon njega prisutne je pozdravila načelnica Općine Hlebine Božica Trnski, dok je izložbu službeno otv

orio župan Koprivničko-križevačke županije Darko Koren. Izložba ostaje otvorena do 4. listopada i može se razgledati od utorka do petka 10 – 18 sati i vikendom 10 – 14 sati. Program obilježavanja 100. obljetnice rođenja nastavlja se početkom listopada održavanjem Stručnog skupa o likovnom i književnom stvaralaštvu Ivana Večenaja koji će se održati u Galeriji Ivan Večenaj u Goli.

Fotografije: Muzej grada Koprivnice, Turistička zajednica područja Središnja Podravina, Petra Večenaj Živičnjak.

Bookmark the permalink.

Comments are closed.