Sudjelovanje na znanstvenom skupu Ruralia XIII u Škotskoj

U razdoblju od 9. do 15. rujna 2019. godine u mjestu Stirling, Škotska, održan je 13. po redu znanstveni skup udruge Ruralia. Radi se o međunarodnoj arheološkoj udruzi koja se bavi proučavanjem srednjovjekovnih i rano novovjekovnih naselja te ruralnog života. Kao najznačajnija djelatnost udruge jest organizacija znanstvenog kongresa kojeg svake druge godine ugošćuje druga država članica. Tema skupa određuje se dvije godine u naprijed, a usmjeruje se na rješavanje specifičnih pitanja i problematike s kojom se arheolozi koji se bave ruralnim naseljima suočavaju, tj. nailaze tijekom istraživanja.

U sklopu ovogodišnje konferencije, čija su tema bila Sezonska naselja u srednjovjekovnom i rano novovjekovnom okolišu Hrvatska je bila zastupljena s četiri predstavnika – predstavnik zemlje Andrej Janeš (Hrvatski restauratorski zavod), Pia Šmalcelj Novaković (Institut za arheologiju), Anita Rapan Papeša (Gradski muzej Vinkovci) i Ivan Valent (Muzej grada Koprivnice).

Sudjelovanje djelatnika Muzeja grada Koprivnice Ivana Valenta na ovogodišnjem kongresu odvijalo se u sklopu znanstveno-istraživačkog projekta TransFER (IP-2016-06-5047), Proizvodnja željeza uz rijeku Dravu u antici i srednjem vijeku: stvaranje i transfer znanja, tehnologija i roba, koji je financiran od strane Hrvatske zaklade za znanost. U sklopu predavanja pod naslovom In which part of the year did the iron smelting in the Drava valley occur, čiji su koautori dr. sc. Tajana Sekelj Ivančan (Institut za arheologiju, voditeljica projekta TransFER), dr. sc. Renata Šoštarić (Botanički zavod, Biološki odsjek, Prirodno-matematički fakultet, Zagreb) i Ivan Valent, predstavljeni su rezultati dijela post terenske obrade materijala s istraživanja lokaliteta Virje – Sušine 2013. godine, na temelju kojih je ustvrđeno kako je proizvodnja željeza na prostoru Podravine bila sezonska aktivnost koja se odvijala u razdoblju kasnog proljeća te tijekom ljeta.

Iduća će se konferencija održati ponovno za dvije godine, u Portugalu. Tema je unaprijed već određena – Predmeti u kućanstvu – te se nadamo da ćemo i na njoj biti u mogućnosti zastupati Hrvatsku s novim i zanimljivim nalazima iz Podravine.

Bookmark the permalink.

Comments are closed.