Svugdi pojdi doma, dojdi! od subote u Hlebinama

U subotu, 17. travnja 2021. godine od 19 sati u Galeriji naivne umjetnosti otvorena je dugo očekivana izložba Svugdi pojdi, doma dojdi!. Riječ je o interdisciplinarnoj izložbi koja pitanje prikazivanja i odnosa prema interijeru predstavlja kroz umjetnine naivnih umjetnika i etnološke ambijente i instalacije. Izložba čije je prvotno otvorenje planirano u travnju 2020. godine rezultat je spoja manjeg broja umjetnina iz fundusa Zbirke naivne umjetnosti Muzeja grada Koprivnice i djela danas aktivnih naivnih umjetnika odabranih po raspisivanju Javnog poziva za sudjelovanje. Stručni žiri u sastavu: Iva Kožnjak (Muzej Croata insulanus Grada Preloga), Mihaela Cik (povjesničarka umjetnosti) i Helena Kušenić (Muzej grada Koprivnice) odabrao je predstavljene radove u skladu s odabranom temom. U ime Muzeja grada Koprivnice prisutne je pozdravila viša kustosica Vesna Peršić Kovač, dok je o likovnom dijelu izložbe govorila jedna od autorica izložbene koncepcije Helena Kušenić. Izložba predstavlja 24 autora: Anu Bocak, Đurđicu Balog, Matu Generalića, Tomislava Grabara, Josipa Gregurića, Stjepana Ivanca, Zlatka Kolareka, Željka Kolareka, Željka Korošca, Branka Lovaka, Martina Mehkeka, Franju Mraza, Baru Mustafa, Nadu Pakasin Petrić, Maru Puškarić – Petras, Petra Petrovića, Peru Topljaka – Petrinu, Zvonka Sigetića, Zlatka Štrfičeka, Dražena Teteca, Ivana Večenaja, Biserku Zlatar – Milinković, Đuru Zvonara, Josipa Žagara. Neki od autora lociraju kuću kao važan ambijent naivne umjetnosti koja osim za opuštanje i odmor služi i za obavljanje poslova u opuštenijoj atmosferi uz druženje. Među takvim poslovima ističe se čehanje perja koje bilježi međugeneracijsku solidarnost i međusobno pomaganje obitelji, ali i zajednice. Obiteljski sklad i zajedništvo otvara i pitanje poznatih (ženskih) arhetipskih uloga koje ponekad podrazumijevaju osamljenost i meditativnost što se očituje u minimalističkom likovnom izrazu. Bogatstvo detalja pak karakterizira zabavne i neopterećene prizore realistične svakodnevice često izrazite etnografske točnosti u čemu se očituje važnost tradicije i reda. Ljepota života pritom se ogleda u svakodnevnim „banalnostima“ i repetitivnim rutinama poput trebljenja kukuruza, rezanja zelja, obitelji za ručkom ili bake pri molitvi. Osobna bliskost ovih tema autorima pruža mogućnost istraživanja gradnje kompozicije ili kromatskih vrijednosti. Topli kolorit i živ(lj)e boje češće se javljaju u prikazima vinograda kao mjestima radosti, veselja, dinamike, pokreta što se ogleda u razdraganoj gestikulaciji koja ponekad odlazi i u ekspresivnu raskalašenost. Pogled prema unutra u metaforičkom smislu upućuju autori u čijim djelima osjećamo transcedentalnu notu, apstrahiraniji pristup kroz pročišćenije forme kojima upućuju na prolaznost i neupitnu protočnost vremena i života. Poruka koje smo danas itekako svjesni.

Neodvojivost naive od svakodnevnog života očita je i u slikama i skulpturama, no još je plastičnije izražena spomenutim ambijentima i instalacijama o kojima je govorila autorica tog dijela izložbene koncepcije Vesna Peršić Kovač koja je istaknula kako je namjera postavljanja ovog dijela izložbe bila posjetiteljima predočiti u kakvim su uvjetima stvarali autori likovnih radova i što ih je inspiriralo na odabir pojedinog motiva. Kako je hiža kao glavna prostorija u podravskoj kući bila mjesto odvijanja važnih životnih i godišnjih običaja i ovom izložbom upravo njoj je posvećen veći dio ambijenata. Prikazan je tako običaj čehanja perja te svatovski stol oko kojeg se odvijalo najviše obreda prijelaza vezanih uz mladence. Istaknuti treba i dio posvećen ženama koji njihovu ulogu u svakodnevnom životu obitelji predočava na simboličan način predmetima namijenjenim označavanju statusa udane žene te obavljanju poslova kuharice, reduše i njegovateljice. Osobito zanimljiva je instalacija koja prikazuje postupak runjenja kukuruza koji je starijim članovima obitelji omogućavao sudjelovanje i doprinos u obavljanju poslova unutar domaćinstva. Osim navedenog, prikazan je i ambijent klijeti u kojoj se tijekom zimskih dana i večeri družilo i uživalo u plodovima višemjesečnog rada, a tu je i prikaz jesenskih poslova koji bojama, okusima i mirisima prizivaju božićni ugođaj.

Prisutnima se na kraju prigodno obratila načelnica Općine Hlebine Božica Trnski, dok je izložbu službeno otvorio zamjenik župana Koprivničko-križevačke županije Ratimir Ljubić. Izložbu razgledajte do 16. svibnja od utorka do petka 10 – 18 sati i vikendom 10 – 14 sati. Zahvaljujemo Nataliji Hrženjak (Koprivničko-križevačka županija) na ustupanju fotografija.

Bookmark the permalink.

Comments are closed.