U pripremi 40. izdanje Podravskog zbornika

Novi broj planira se predstaviti početkom mjeseca studenog u sklopu obilježavanja Dana Grada Koprivnice, a već ovih dana započelo se s prijelomom knjige. Dana 11. rujna 2014. godine Uredništvo se odlučilo za 14 stručnih članaka, 12 priloga i 5 književnih priloga s popratnim Podravskim nakladništvom i Kronikama. Planirani opseg jest oko 320 – 330 stranica, a novo je izdanje posvećeno podravskim velikanima Ivanu Generaliću i Franu Galoviću.

I ove su godine prisutni brojni autori različitih profila, a pokriveno je čitavo područje Podravine raznolikim temama iz Ludbrega, Koprivničkog Ivanca, Koprivnice, Glogovca, Hlebina, Virja, Đurđevca, Kloštra Podravskog i Pitomače. Možda je ove godine područje Podravine prostorno i ponajbolje pokriveno. Čitatelji će se moći upoznati sa socijalnim, antropološkim, povijesnim, geografskim, „naivnim“, arheološkim, prirodoslovnim i konzervatorskim temama, kao i književnim prilozima. Među autorima lijepo je ponovno vidjeti M. Kolar-Dimitrijević, R. Kranjčeva, V. Crnkovića i druge stalne suradnike, a uključeni su novi autori poput R. Pavleša. Ovogodišnje izdanje posvećeno je dvjema 100-godišnjicama; jedna se tiče 100 godina rođenja I. Generalića, a druga 100 godina smrti F. Galovića. Te su velike obljetnice popraćene prigodnim prilozima (H. Kušenić, Z. Seleš, M. Kolar), a izuzev spomenutih obilježava se i 70. obljetnica osnivanja Podravskog partizanskog odreda (V. Šadek), 130 godina HPD Ferdo Rusan Virje (J. Petričec i I. Novaković), 50. obljetnica osnutka đurđevačke gimnazije Dr. Ivana Kranjčeva (N. Lončar), 30 godina Povijesnog društva Koprivnica (R. Špoljar), 20 godina od ustrojavanja koprivničke ratne postrojbe 13. PO trd Koprivnica (D. Vuković) i ovogodišnja smrt Martina Mehkeka (V. Crnković).

U vrijeme recesije i „krpanja kraja s krajem“ uistinu čudi što ovakve knjige (i uslijed postupne prevlasti elektroničkih medija) još mogu pronaći put do korisnika pa se ovim putem Uredništvo zahvaljuje svima koji su omogućili izlaženje. Na svima nama jest da i dalje ustrajemo u izlaženju Zbornika u fizičkom obliku jer to je knjiga koja čuva od zaborava, bogati kulturu zajednice, ali istovremeno doprinosi očuvanju i stvaranju svijesti podravskog (hrvatskog, regionalnog) identiteta u novonastaloj europskoj obitelji.

 

Koprivnica, 17. 9. 2014.

 

Robert Čimin, Urednik Podravskog zbornika

Bookmark the permalink.

Comments are closed.