Ubi erat Lupa

Muzej grada Koprivnice je 23. ožujka 2016. godine posjetio je Ortolf Harl kako bi upoznao, dokumentirao i digitalizirao tri antička spomenika iz fundusa Zbirke antike. Riječ je o upotpunjavanju digitalne zbirke kamenih spomenika „Ubi erat Lupa“ na kojem taj bečki arheolog vrijedno radi već više od 20 godina.

Ortolf Harl rođen je 1941. godine u Bregenzu na krajnjem istoku Austrije. Nakon studija klasične arheologije u Grazu sudjelovao je na brojnim arheološkim iskopavanjima u Grčkoj i Turskoj. Godine 1973. zapošljava se kao kustos u austrijskom Povijesnom muzeju gdje osmišljava i postavlja brojne izložbe o rezultatima arheoloških iskopavanja i pokreće nove interdisciplinarne istraživačke projekte. Od 1988. godine imenovan je voditeljem gradske arheologije Beča, a posebno su ostala zapažena iskopavanja na trgovima Unterlaa, Michaelerplatz i Judenplatz. Od 1986. godine radi na Sveučilištu Graz na projektu „Antička topografija u okvirima klasične arheologije“, da bi od 1994. godine počeo s razvijanjem projekta „Ubi erat Lupa“ ili skraćeno Lupa.

Cilj projekta (www.ubi-erat-lupa.org) jest digitaliziranje kamenih spomenika (skulpture, reljefi, razni dijelovi arhitekture) s najosnovnijim metapodacima i visokorazlučivom fotografijom. Projekt je nekomercijalan proizvod sa zadaćom informiranja znanstvenika i svih drugih znatiželjnika o postojanju kamenih spomenika od razdoblja pretpovijesti do kraja Rimskog Carstva. Uvršteni su spomenici od Francuske do Crnog mora koristeći najnapredniju digitalnu fotografiju i tehnologiju osvjetljenja kojom se otkrivaju i najsitniji detalji predmeta. U razdoblju od 2013. do 2016. godine projekt se financira iz EU fondova (EAGLE – Europeana network of Ancient Greek and Latin Epigraphy, Nr. 325122), a nije naodmet reći kako se trenutno na portalu nalazi oko 40.000 predmeta koji su lako pretraživi prema broju, tipu predmeta, ikonografiji, natpisu, lokalitetu ili mjestu trajne pohrane.

Zanimljivo je kako danas umirovljeni Ortolf Harl sa suprugom obilazi prostore nekadašnjeg Rimskog Carstva i upotpunjuje portal predmetima iz manjih muzejskih ustanova poput Muzeja grada Koprivnice. Među brojnim predmetima tako su svoje mjesto pronašla 3 spomenika koja se čuvaju u muzejskom lapidariju: mramorno krunište nadgrobne stele s lavljim parom iz Gabajeve Grede, kamena urna s poklopcem s lokaliteta Novačka – Gradina te žrtvenik nepoznatom božanstvu iz Kunovec Brega. Ovakvom prezentacijom nekolicine predmeta Muzej se još jednom upisao na europsku kartu kulturne baštine, nešto na čemu će se ustrajati i ubuduće.

(RČ, 2016)

Više na:

www.ubi-erat-lupa.org

 

20160323_145514

Bookmark the permalink.

Comments are closed.