Uspavano srce demokracije

Pozivamo vas na predstavljanje nove knjige

prof. dr. sc. Ivana Koprića
„USPAVANO SRCE DEMOKRACIJE“
Lokalna samouprava za građane i zajednicu

u petak 15. veljače 2019. godine u 18,00 sati u Galeriju Mijo Kovačić.

Knjiga se zove „Uspavano srce demokracije“ jer, kako kaže autor, „lokalna demokracija koja se ostvaruje u primarnim lokalnim zajednicama građana ključna komponenta demokratskog i slobodnog društva“.

Svrha ove knjige je uvod u razumijevanje lokalne samouprave, upravljanja javnim poslovima i demokracije općenito. Pišući svoje kolumne prof. Koprić je htio približiti probleme lokalne samouprave i demokracije svima, ponajprije svojim sugrađanima, ali i drugima koji su zainteresirani za javna, društvena i politička pitanja i svatko će u njoj prepoznati pitanja do kojih je i sam u nekom trenutku došao. Nekoliko je tematskih okosnica knjige. Prva je argumentiranje potrebe reforme teritorijalne organizacije Hrvatske. Tu je i stalno zalaganje za decentralizaciju, kojom bi se, kako on kaže, „sadašnji ogromni, fragmentirani, netransparentni, uhljebnički mastodont neracionalne centralizirane središnje države preoblikovao u suvremenu modernu javnu upravu u službi građana“. To je izraz njegove želje za racionalizacijom javne uprave i stvaranjem modernog državnog ustrojstva. Pored toga, one se u više se tekstova uvrštenih u knjigu zalaže za europeizaciju, za prihvaćanje najboljih europskih praksi i standarda kojima bi se hrvatska država definitivno modernizirala po europskom modelu.

Na kraju, i najvažnije, prof. Koprić se zalaže za demokratizaciju lokalne samouprave i politike u zemlji uopće, za snažniju i smisleniju participaciju građana, za njihovo uključivanje u pružanje javnih usluga, ali ponajprije za uključivanje građana u političko odlučivanje i oblikovanje javnih politika na svim razinama političkog sustava. Knjiga je namijenjena najširem krugu ljudi, naročito mladima, studentima, učenicima, ali i svima drugima koji su imalo zainteresirani za stanje u zemlji, a trebala bi biti obavezno štivo lokalnim vijećnicima, lokalnim političarima, službenicima lokalne samouprave te zaposlenima u drugim dijelovima javne uprave.

Bookmark the permalink.

Comments are closed.