Uspješno predstavljanje novog Podravskog zbornika u Gradskoj vijećnici

U petak, 9. studenog, od 13.00h u Gradskoj vijećnici uspješno je predstavljen 38. broj Podravskog zbornika gdje su djelatnici Muzeja grada Koprivnice uzvanike upoznali s ovogodišnjim novitetima.

Ravnatelj Muzeja grada Koprivnice Marijan Špoljar upoznao je uzvanike s promjenom uredništva i urednika te iznio osnovne razloge zbog čega do toga dolazi i kojim putem Podravski zbornik nastavlja svoj rad.

Urednik Robert Čimin zahvalio se ravnatelju Muzeja grada Koprivnice, novim i starim članovima uredništva te svim dosadašnjim urednicima Dragutinu Feletaru, Franji Horvatiću, Vjekoslavu Prvčiću, Hrvoju Petriću i Draženu Ernečiću. Potom je ukratko govorio o novoj koncepciji knjige te novitetima koje je ovogodišnji Zbornik uveo. U ovogodišnjem broju pisali su brojni stari suradnici, a pojavljuju se i neki potpuno novi autori, koji i dalje pišu o raznim temama iz područja geografije, povijesti, povijesti umjetnosti, etnologije, prirodoslovlja, muzeografije, knjižničarstva i književnosti. Nove teme su Podravsko nakladništvo i Podravske kronike, koje se bave praćenjem izdavaštva u Podravini te različitim događajima iz područja politike, društva, gospodarstva i kulture koji su Podravinu obilježili posljednjih godinu dana.

Novi vizualni identitet potpisuje Tomislav Turković, dipl. dizajner, koji je ukratko predstavio svoj rad i novine koje je unio u tu podravsku knjigu.

Predstavljen je i Podravski zbornik u digitalnom obliku koji je predstavio informatičar Muzeja grada Koprivnice Dalibor Vugrinec. On se od dana promocije nalazi na web stranici Muzeja grada Koprivnice, na linku http://www.muzej-koprivnica.hr/podravski-zbornik/. U cijelosti su za on-line čitanje dostupna posljednja četiri godišta, od broja 34 do 38, a od novog broja neki dijelovi (impressum, riječ urednika, upute suradnicima i sadržaj novog broja).

Svim nazočnima u ime obnašateljice dužnosti gradonačelnika zamjenice gradonačelnika Vesne Želježnjak obratila se i njena savjetnica Helena Hećimović preporučivši Zbornik čitateljima uz čestitke uredništvu i dobre želje za nastavak ove izdavačke tradicije, davši jedan ozbiljan prikaz čitavog Zbornika.

Potom se nazočnima obratio i zamjenik župana Koprivničko-križevačke županije Ivan Pal koji je posebno napomenuo kako će Županija i ubuduće pratiti ovakve ozbiljne projekte Muzeja grada Koprivnice, što novi Podravski zbornik svakako i jest, a što je posljednjih nekoliko godina iz određenih razloga izostalo.

Nakon toga uslijedio je glazbeni dio na saksofonu (dvije skladbe) te čitanje aforizama autora Vladimira Milaka, a po završetku tog dijela urednik Robert Čimin zahvalio se Gradu Koprivnici na ustupanju prostora za promociju ovogodišnjeg Zbornika, Glazbenoj školi Fortunat Pintarić iz Koprivnice (Vojkan Jocić, mag.) i Dramskom studiu Ludens iz Koprivnice (Jan Barić) i pozvao sve okupljene na dalje druženje i razgovor o Podravskom zborniku. Predstavljanju Zbornika prisustvovalo je 60-ak uzvanika, autora i članova uredništva, a posebno veseli veliki broj predstavnika jedinica lokalnih samouprava i poznatih koprivničkih kulturnjaka.

Robert Čimin

urednik Podravskog zbornika

Bookmark the permalink.

Comments are closed.