Vegetina limenka Japanka otpremljena u Klovićeve dvore

Vegetina Japanka iz 1971. godine, limena ambalaža Prehrambene industrije Podravka od 500 grama, ovih je dana otpremljena u zagrebačku galeriju Klovićevi dvori gdje će kao muzejski izložak biti dio velike i kompleksne izložbe Hrvatskog povijesnog muzeja ”sedamdesetprva”. Hrvatski povijesni muzej početkom 2022. godine u prostoru Galerije Klovićevi dvori otvara povijesnu izložbu ”sedamdesetprva” kojom obilježava važno razdoblje suvremene hrvatske povijesti, a to je pedeseta godišnjica 1971. godine, godine koja je najčešće sinonim za Hrvatsko proljeće, reformno razdoblje u hrvatskoj politici, društvu i kulturi obilježeno legitimiranjem nacionalnog identiteta. Radi se o kompleksnoj izložbi koja će predstaviti različitu povijesnu, kulturno-povijesnu, dokumentarnu i fotografsku građu vezanu uz godinu koja je u hrvatskoj povijesti 20. stoljeća posebno važna.

Prehrambena industrija Podravka je 1971. godine, pod vodstvom generalnog direktora ing. Pavla Gažija bila važan gospodarski i politički čimbenik hrvatskog javnog života, a što se tiče suvremenog marketinga, ambalaže te industrijskog i grafičkog dizajna bila je predvodnica novih trendova i znanja na širem prostoru regije. Godine 1971. posebno je važna za redizajn imena Vegeta 40 – Dodatka jelima, koji uz novo ime Vegeta, dobiva novi izgled ambalaže, grafički dizajn i tipografiju za koje je zaslužna zagrebačka agencija Ozeha, te dizajner Dušan Bekar. Zanimljivo je spomenuti kako je upravo to godina u kojoj Podravkini stručnjaci marketinga i prodaje Vegetu plasiraju na globalno tržište, s posebnim naglaskom na Mađarsku, Rusiju, Sjedinjene Države i Australiju.

Pedeset godina kasnije Vegetira Japanka je vrijedan kolekcionarski primjerak limene ambalaže prostora ex-Jugoslavije, odnosno europske ambalaže iz sredine 20. stoljeća. U kontekstu muzejske priče o ambalaži možemo s ponosom istaknuti kako Japanka svoj pedeseti rođendan slavi u Zagrebu, u muzejskom spremištu Galerije Klovićevi dvori zajedno s ostalim artefaktima koje je zagrebački Hrvatski povijesni muzej prikupio i obradio za obu izuzetno važnu povijesnu izložbu. Osim toga, proslava 50. rođendana Vegetine Japanke, sjajna je uvertira u važnu obljetnicu Prehrambene industrije Podravka koja 2022. godine slavi punih 75 godina neprekidnog djelovanja od davne 1947. godine, no to je neka druga muzejska priča.

Bookmark the permalink.

Comments are closed.