Započela 4. sezona sustavnih arheoloških istraživanja lokaliteta Đurđevac – Sošice

Dana 17. svibnja 2019. godine započela je četvrta kampanja sustavnih arheoloških istraživanja crkve Sv. Jurja na lokalitetu Đurđevac – Sošice.  Tijekom dosadašnjih kampanja definirane su dvije zidane faze crkve te 4 horizonta pokapanja. Prva je zidana građevina, kojoj prethode dva horizonta grobova, izgrađen oko sredine 14. stoljeća. Uz nju se na sjevernoj strani nalazila sakristija, bočna kapela te zvonik, a uz sjeverni i južni zid potpornjaci.  Ona je funkcionirala do kraja 15. / početka 16. stoljeća kada je izgrađena velika, gotovo dvostruko veća crkva sa zvonikom na pročelju. Nažalost, ta je crkva bila kratkog vijeka budući da je do sredine 16. stoljeća napuštena za vrijeme turskih provala. Ponovno je obnovljena na prijelazu 17. u 18. stoljeća i funkcionirala do početka 19. stoljeća kada je desakralizirana.

Ovogodišnja će istraživanja biti usmjerena na istraživanje groblja unutar prve zidane faze, te na prostoru sakristije, zvonika i bočne kapele. Također, istraživat će se i pripremni slojevi hodne površine zapadne polovine veće crkve s kraja 15. / prve polovine 16. stoljeća, tj. njene faze 18. / početka 19. stoljeća. Cilj ovogodišnjih istraživanja jest definiranje apsolutne kronologije crkve i groblja koje je funkcioniralo uz nju. Dobiveni rezultati upotpuniti će i proširiti dosadašnja saznanja o razvoju srednjovjekovnog sela sv. Jurja čime će se steći uvid u dio njegove populacije koja je usko povezana sa srednjovjekovnom đurđevečkom utvrdom Stari grad, ali i sa razvojem i funkcioniranjem cjelokupnog srednjovjekovnog Đurđevačkog vlastelinstva.

Tijekom arheoloških istraživanja na terenu će, uz voditelja istraživanja kustosa Ivana Valenta, sudjelovati 6 arheologa i 2 antropologa.  Uz stručnu ekipu iz Hrvatske u istraživanjima, će tijekom 4 tjedna, u razdoblju od 15. lipnja do 12. srpnja, sudjelovati i 10 studenta antropologije u pratnji dvoje profesora sa Sveučilišta Mississippi State, SAD. Njihovo je sudjelovanje organizirano u sklopu međunarodne ljetne škole koju Muzej grada Koprivnice provodu u suradnji s Institutom za antropologiju u Zagrebu i američkim sveučilištem Mississippi State University. Novčana sredstva za realizaciju programa osiguralo je Ministarstvo kulture RH i Grad Đurđevac, a istraživanja će potrajati sve do 12. srpnja 2019. godine.

Pozivaju se svi zainteresirani da posjete arheološku ekipu svakodnevno od 7 do 15 sati kod raskrižja cesta za Mičetinec i Čepelovec, jugoistočno od Đurđevca, te da iz prve ruke vide zanimljive nalaze i nove spoznaje o tom arheološkom lokalitetu.

Bookmark the permalink.

Comments are closed.