Završeno šesto izdanje kampa KUL Hlebine

Proteklog vikenda, 18. – 20 lipnja 2021. godine održano je šesto izdanje dječjeg ljetnog kampa KUL Hlebine koji spaja Kulturu, Umjetnost i Logorovanje. Iako smo logorovanje radi neizvjesne epidemiološke situacije morali staviti „na čekanje“, doticaja s prirodom nije nedostajalo, a kulture i umjetnosti bilo je napretek. Ovogodišnje izdanje okupilo je 16 polaznika iz Zagreba i Koprivnice, Đurđevca i okolice.

Okupljanjem u Galeriji naivne umjetnosti ovogodišnji KULeri upoznali su se s pojmom, značenjem i nastankom naivne umjetnosti i Hlebinske škole te razgledali aktualnu izložbu Slavka Stolnika: Sloboda i sklad začudnog kolorizma iz Zbirke Vladimira Malogorskog. Kroz kratku interaktivnu igru pobliže su se upoznali i povezali te prionuli izradi skica za slike na staklu pod vodstvom slikara Zlatka Kolareka i Stjepana Pongraca iz Udruge hlebinskih slikara i kipara naive. Po završetku prve etape slikanja uz Antuna Erdeca saznali su više o tradicijskim igračkama kroz minijature trodimenzionalne prikaze nekadašnjeg načina života, kroz alate za obradu polja ili svakodnevne kuhinjske opreme – od ormara za skladištenje do čaša i tanjura za korištenje. Pritom su pratili proces izrade od ideje do realizacije – te su i sami dobili priliku izraditi mali drveni suvenir i sačuvati ga kao uspomenu. Kuhinjska pomagala često su se osim od drva izrađivala i od gline u što smo se uvjerili subotnjim posjetom imanju Stari zanati u Hlebinama. Nakon što je subotnje jutro ponovno uljepšano kreativnom slikarskom radionicom, u popodnevnim satima smo uz pomoć Davora Dasovića postali „Svakom loncu poklopac!“ i isprobali lončarsko kolo i izradili glinene posude/vrčeve/umjetnine. Posjetili smo i atelje našeg slikarskog mentora Zlatka Kolareka, kao i obližnju Galeriju Josip Generalić gdje smo kroz vodstvo Ivana Generalića saznali više o životu i radu njegova (pra)djeda Ivana i Josipa Generalića, dok nam je posjet Etno-kući približio nekadašnju svakodnevicu. Nedjeljno jutro je rezervirano za finaliziranje slikarskih ostvarenja, ali i za pobliže upoznavanje narodnih priča, bajki i legendi koje su inspirirale naivne umjetnike od davnina. Za kraj, obrnuli smo priču i dopustili mašti polaznika da se inspirira radovima Ivana Generalića izloženim u Stalnom postavu Galerije naivne umjetnosti u Hlebinama – što je rezultiralo mnoštvom inovativnih literarnih ostvarenja.

Iako je iza nas još jedna izazovna i neizvjesna godina, KUL Hlebine su pokazale da iz toga izlaze još jače i maštovitije zahvaljujući stabilnoj mreži (stalnih) suradnika i nepresušnoj imaginaciji najmlađih generacija. Zahvaljujemo svima na još jednoj uspješnoj suradnji, roditeljima na povjerenju, a polaznicima na odvažnosti i umjetničkoj istraživačkoj slobodi i nesputanosti koju su iskazali. Spoj mladosti i iskustva još se jednom pokazao kao dobitna kombinacija! Stoga u svojim kalendarima već sad pribilježite početak rujna za još jedan posjet Galeriji naivne umjetnosti kad će vas u to uvjeriti izložba ovogodišnjih KULerica i KULera (4. – 10. rujna 2021. godine). Dotad vam želimo mirno i toplo ljeto u kojem vas očekuje mnoštvo zanimljivih izložbi i događanja. Zato, pratite nas i dalje, ono najbolje je tek pred nama!

KULerice i KULeri ’21.: Nastasja Plahinek, Karla Kolarek, Lola Subašić Careva, Hana Sabljić, Martin Hegedušić, Nika Frajt, Marta Kiš, Nadja Jandrašec, Nika Zemljak, Filip Zemljak, Andro Glavica, Ivan Konrad Gavrilović, Gabriel Sebastian Sarapa, Damian Aleksandar Sarapa, Vito Želimorski, Ilija Petar Sinjeri Horvat
Voditeljice kampa KUL Hlebine ’21: Helena Jakopiček Sarafimovski, Helena Kušenić, Vesna Peršić Kovač, Maša Zamljačanec.
Voditelji radionica slikanja na staklu: Zlatko Kolarek i Stjepan Pongrac
Suradnici: Udruga hlebinskih slikara i kipara naive, Galerija Josip Generalić, Općina Hlebine, Antun Erdec, Obrt Stari zanati
Projekt podupiru: Koprivničko-križevačka županija, Grad Koprivnica, Općina Hlebine

Bookmark the permalink.

Comments are closed.