Završne pripreme Podravskog zbornika 41/2015

Novo izdanje Podravskog zbornika u završnim je pripremama. Predviđeno je oko 320 stranica ustrojenih u Članke (9), Priloge (15), Književne priloge (4), Podravsko nakladništvo i Podravske kronike. Donosi se pregršt tema o Podravini i Podravcima, a promocija će već tradicionalno biti prilikom obilježavanja Dana Grada Koprivnice početkom studenog 2015. godine. Pored toga, u skromnoj nakladi izdat će se Bibliografija Podravskog zbornika 1975-2014.

U člancima se izdvaja rad O. Orešića o pograničnim EU projektima i lingvističko istraživanje V. Miholeka. Preostale članke čine povijesni i arheološki radovi. Velik je značaj dvaju radova o Prvom svjetskom ratu (M. Dretar te R. Medvarić-Bračko i M. Kolar-Dimitrijević), teme kojom se bavi vrlo malo povjesničara, zatim je tu V. Šadek koji nastavlja serijom radova o Drugom svjetskom ratu, a novi suradnik N. Cik ustupio je rad o povijesti đurđevečkog groblja. U arheološkim radovima posebno veseli rad Z. Markovića kojim ispravlja prijašnja razmišljanja o lokalitetu Koprivnička Rijeka – Rudina. Pored toga, tu je rad R. Čimina o nalazima konjaničkog oružja seobe naroda iz Zbirke obitelji Zvijerac u Torčecu, kao i I. Valenta o umjetničkom izričaju lončara tijekom ranoga srednjega vijeka.

U Prilozima donosimo čak 15 radova! Ima tu aktualnih i nerealiziranih urbanističkih koprivničkih i đurđevačkih tema (A. Grgić te A. Golub i Z. Homen), prisjećanja na velike podravske umjetnike i kulturnjake F. Vujčeca i Ž. Kovačića (V. Crnković, J. Cugovčan), ali i prigodnih radova potaknutih obljetnicama M. Kovačića i TV-serije Gruntovčani (H. Kušenić, V. Peršić Kovač). Nov život konzervatorsko-restauratorskim i rekonstrukcijskim zahvatima udahnut je Podravkinom i Lončarićevom pijetlu (D. Jendrić), kao i monoksilu iz Gabajeve Grede (M. Mustaček). Zabilježena je prisutnost bjeloglavog supa u blizini Koprivnice (K. Arač), a vrijedan doprinos su kraći radovi o Đ. Esteru i F. Galoviću (K. Krušelj, D. Sabolović-Krajina). Posebno je zanimljiva sportska tema o Virju kao najkošarkaškijem selu u Hrvatskoj, a koje se ove godine imalo priliku boriti za ulazak u 1. ligu. Restauratorski centar HRZ-a u Ludbregu i Zavod za prostorno uređenje Koprivničko-križevačke županije obilježavaju 20 godina djelovanja (V. Bobnjarić Vučković, M. Matica). Na kraju Priloga donosi se novitet u obliku bloka razgovora s poznatim i zaslužnim Podravcima: M. Generalićem (B. Jelušić), M. Sagnerom (A. Matušin) i M. Kovačićem (D. Jendrić).

Književni prilozi sadrže neka stara i neka nova imena. Tako V. Prvčić donosi esej o Kovačićevu majstorstvu, M. Ivačić analizira dosadašnji stvaralački rad M. Gregura, D. Pernjak donosi jednu priču, a J. Osvaldić dvije pjesme. Treba napomenuti kako su Ivačić i Osvaldić dobitnici književne nagrade Ivan vitez Trnski za 2014. i 2015. godinu, čime se potvrđuje kriterij izvrsnosti u odabiru radova. Na kraju knjige dolazi Podravsko nakladništvo koje je ponovno uredila B. Anić te Kroničarove Podravske kronike, upotpunjenih detaljnijim pregledom događanja u pojedinim općinama. Iako je poziv bio upućen svim jedinicama lokalne uprave od Ludbrega do Pitomače, odazvale su se tek Općine Koprivnički Bregi, Kloštar Podravski i Podravske Sesvete. Takvim pristupom želi se još više promovirati rad određene zajednice, ali i olakšati distribuciju i sponzorstvo knjige. Glavni sponzori ovogodišnjeg izdanja su Grad Koprivnica i Koprivničko-križevačka županija, a pored njih više općina, tvrtki i ustanova.

(RČ, 2015)

Bookmark the permalink.

Comments are closed.