Zbirka cehalija

Voditelj zbirke:
Dražen Ernečić, viši kustos povjesničar

Zbirka cehalija je tematska zbirka koju čine predmeti od sredine 17. stoljeća do početka drugog svjetskog rata, poput izvornih cehovskih dokumenata (računi, ugovori, obrtnice, privilegije, zapisnici o radu, putne knjižice, djetićki listovi), cehovske škrinje, tablice za pozivanje na zajedničke sastanke, cehovski cimeri, zastave, vrčevi i svijećnjaci, majstorski remeki, uzornici i antikni alati te drugi predmeti koji se odnose na rad i djelovanje koprivničkih cehova i obrtnika.

Zbirka cehalija zapravo je (neslužbeno) najstarija zbirka Muzeja grada Koprivnice. Povijesna građa koprivničkih obrtnika (cehovske zastave, privilegije, zapisnici i najvažniji dokumenti) u tijeku Drugog svjetskog rata su posredovanjem Muzeja za umjetnost i obrt iz Zagreba i zalaganjem tadašnjeg državnog povjerenika za kulturnu baštinu Kotara Koprivnica dr. Leandera Brozovića 1943. godine prikupljeni i pohranjeni. Isti su po osnivanju 1945. godine predani Muzeju grada Koprivnice.

Zbirka cehalija svjedoči o važnoj ulozi koju su cehovi kao udruženja obrtnika predstavljali za razvoj grada Koprivnice sve do njihovog ukidanja 1872. godine., dok su obrtnici na gospodarski i društveni razvoj grada Koprivnice utjecali sve do početka Drugog svjetskog rata. Značaj cehova kao udruženja obrtnika očituje se u privilegijama što su ih dobivali od gradske uprav ili pojedinih vladara (npr. Marije Terezije iz vladarske kuće Habsburg). Sakupljanje cehovske građe kao temeljne muzeološke odrednice Muzeja grada Koprivnice, provodi se kroz donacije, kupnju, terensko istraživanje, nasljeđivanje, zamjenu ili ustupanje. Naglasak u prikupljanju i obradi građe za Zbirku cehalija odnosi se na mogućnost povezivanja zbirke sa cehovskim organizacijama i pojedinim koprivničkim obrtnicima i njihovim obrtima.

 

Comments are closed.