Žene u naivi

Izložbenu sezonu Galerije naivne umjetnosti u Hlebinama u 50. godini djelovanja otvorili smo u subotu, 3. ožujka 2018. godine u 18 sati, i to jednom posebnom i nesvakidašnjom izložbom Žena u naivi. Izložba je podsjetnik na izložbe žena s početka djelovanja Galerije, u 1970-im i 1980-im godinama kada se stvaralaštvo žena kontinuirano promatralo, kritički sagledavalo, promišljalo i vrednovalo. No, ona je i puno više od toga. Ovom izložbom predstavlja se izbor iz ženskog stvaralaštva sačuvan u Zbirci naivne umjetnosti od 1960-ih godina do danas u radovima: Đurđice Balog, Dragice Belković, Ane Bocak, Snježane Božić, Kate Dolenec, Vilme Dorešić, Mire Franješević, Nade Hegedušić – Janković, Katarine Henc, Marije Imbriovčan, Dragice Lončarić, Ane Matine, Ljubice Matulec, Bare Mustafe, Katarine Parađ – Vojković, Nade Pakasin – Petrić, Tereze Posavec – Dolenec, Mare Puškarić – Petras, Nevenke Rehorović, Nade Švegović – Budaj, Ljerke Tropšek, Kate Vizvari, Zlate Volarič, Biserke Zlatar – Milinković. Izložba ususret Međunarodnom danu žena je svojevrsni hommage svim ženama-umjetnicama – kao zahvala za njihovu odvažnost i borbenost. Naivne umjetnice i nekada i danas, aktivnim sudjelovanjem na umjetničkoj sceni, kao žene, neumorno i nesvjesno pomiču granice i ruše barijere. Ove mirne i povučene autorice kroz radove progovaraju o svojoj snazi i strasti za životom. Biti žena i još k tome umjetnica često nije nimalo lagan ni zahvalan zadatak, pogotovo ako stasate u ruralnoj sredini do koje odjeci emancipacije stižu malo kasnije. One koje su se odlučile na taj pothvat zapravo nisu imale izbora – umjetnost im se kroz društvene okolnosti jednostavno „nametnula“, pružila prostor i vrijeme koje je bilo samo njihovo, prostor za izražavanje onoga što su radile, o čemu su promišljale, što ih je tištilo, o čemu se nije govorilo. Ako je život slikarica bio zahtjevan, onaj kiparica bio je kudikamo izazovniji i naporniji. Unatoč tome, nekolicina jakih žena odlučila se uhvatiti u koštac s ovim nepredvidivim i često svojeglavim materijalom.

Kako biste se još bolje upoznali s nekima od predstavljenih autorica, u suradnji s portalom Vox Feminae donosimo Vam i članak o Ženama u naivnoj umjetnosti: http://www.voxfeminae.net/cunterview/kultura/item/12360-zene-u-naivnoj-umjetnosti.

Žene u naivi možete posjetiti do 1. travnja 2018. godine, od utorka do petka: 10 – 16 sati i subotom i nedjeljom: 10 – 14 sati.

Izložbu će pratiti zanimljive radionice i predavanja o čemu više informacija donosimo uskoro!

Fotografije: Mirko Lukavski (Glas Podravine i Prigorja)

Bookmark the permalink.

Comments are closed.